torsdag, oktober 02, 2008

Jesus, mitt alt. Om søster Claudia, del 1



Jeg tok en pause fra skrivearbeidet med den nye boken og dro til Mamre, til bønnekoia i går. Det er ett emne som opptar mine tanker for tiden, og det handler om "den første kjærligheten" til Jesus. Gjennom årenes løp har jeg hatt mye å gjøre med De evangeliske Mariasøstre i Darmstadt. Å møte noen av mine kjære venner der, enten det er noen av de norske søstrene som jeg kjenner godt, eller det er noen av Fransiscusbrødrene, så er det en ting som slår meg: Deres skinnende ansikter. Det er ikke bare ordene, men livene deres som bærer bud om at Jesus er deres ett og alt. Jeg kjenner på en slik fattigdom selv. Derfor ber jeg om å få en større kjærlighet til Jesus.

I går, mens jeg lot koiedøra stå åpen, og lyttet til regnet som lekte med en vannpytt utenfor, leste jeg på nytt et lite hefte som Mor Basilea skrev i 1974. Det er fortellingen om søster Claudia, som 35 år gammel rammes av blodkreft og dør. Hennes historie grep meg første gangen jeg leste den, og den er like gripende ved andre og tredje gangs lesning. Det er vel derfor unødvendig å si at jeg anbefaler dette heftet på det aller varmeste.

Søster Claudia tas opp i Mariasøsterfellesskapet i 1958, det året jeg blir født, og hun dør to år etter at jeg selv ble en kristen. Tre år senere, i 1961 kommer søster Claudia i en krise. Tiltrukket av andre krefter vender hun Jesus ryggen og trer ut av søsterfellesskapet på Kanaan. Men det varer ikke lenge før hun angrer seg, og mens mor Basilea er i ferd med å komme seg fra en alvorlig sykdom, vender hun tilbake til Kanaan, landområdet hvor Mariasøstrene holder til.

Det er en angrende Claudia som kommer tilbake. Hun gråter så mye over hva hun har gjort, at Mor Basilea, som måtte spares for enhver sinnsbevegelse på grunn av sin sykdom, ble bedt om å la søster Claudia få slippe inn til seg. Vi lar mor Basilea selv fortelle:

"Elsker du ikke du ikke Jesus, siden du kunne gjøre noe slikt? Det rammet henne i hjertet, kunne hun senere fortelle. Ja, det ble henne smertelig klart: Jeg har ikke elsket Jesus. Det var derfor jeg handlet feil. Hulkende sa hun: 'Jeg vil elske Jesus for enhver pris - kan jeg ikke få begynne igjen som Mariasøster?' ... I vår søsterfamilie lecer man utelukkende for, at Jesus må bli elsket og forherliget. Det må enhver søster være villig til å ofre for."

Mor Basilea var usikker på om søster Claudia kunne tas tilbake i fellesskapet. Hun og mor Martyria undret seg over om søster Claudia var sterk nok til å klare det noe spesielle livet i Mariasøsterfellesskapet. Men søster Claudia viste en slik genuin anger over det hun hadde gjort mot Jesus. Full av anger ba hun innstendig om å få komme tilbake.

"Så jeg tok henne i mine armer, ba med henne, velsignet henne og opptok henne enda en gang i vår midte i tillit til og visshet om, at for Gud er intet umulig," skriver mor Basilea.

Og det skulle vise seg at det var en riktig beslutning. Søster Claudias omvendelse var på ordentlig. Men det var noe som bekymret mor Basilea. Når man så søster Claudias ansikt så man knapt noe av Jesu glans og Hans fred. "Hennes ansiktstrekk var ennå så sterkt preget av det jordiske - så ubevegelige. Når hun ble opptatt tre år tidligere hadde vi også funnet dette påfallende," skriver mor Basilea.

Men kort tid etter at søster Claudia var kommet tilbake til søsterfellesskapet skjedde det noe avgjørende. Etter bare noen få uker ba søster Claudia om en ny samtale med mor Basilea, som da ikke kunne kjenne henne igjen.

"Hadde Gud ifølge sitt løfte tatt steinhjertet ut og gitt henne et bløtt, mildt, følsomt hjerte, fintfølende for synd? Jeg var dypt beveget, da hun igjen gråt hjerteskjærende over, hva hun hadde gjort mot Jesus," skriver mor Basilea.

Og dette var ikke noe kortvarig. I løpet av årene som fulgte kom søster Claudia flere ganger til mor Basilea, og hver gang kunne man tydelig se det verk Kristus gjorde i hennes liv. Det "ubevegelige" ved hennes ansikt var borte. Hun skinte. Hva var det som hadde forårsaket dette? Mer om det i neste artikkel. Jeg kan røpe såpass at det har med Guds Lam å gjøre.

(fortsettes)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sterk kost!
Hvilket hefte er denne historien hentet fra?

Stener

Bjørn Olav sa...

Det er et dansk hefte skrevet av M. Basilea Schlink som heter: Jesus mit alt. Om søster Claudia.

Jeg vet ikke om det er å skaffe enda, men prøv gjerne hos:

De evangeliske Mariasøstre
2266 Arneberg

epost: info@kanaan.ywam.no
elller: norge@kanaan.org
Tlf 62953102

Om du går til nettsiden til Ungdom i oppdrag, og finner frem til info avdelingen på venstre siden finner du Uio Kanaan. Mulig det også står nederst på siden. Så klikker du deg inn der, og da vil du også finne på venstre side muligheten til å se nærmere på den litteraturen som kan bestilles derfra. Dette heftet finnes ikke der, men det betyr ikke at de ikke har det. Det kan også være at den danske avdelingen har det, men det vil du kunne få opplysninger om. Det finnes mye bra litteratur på den listen som det også er vel verd å se nærmere på.

Etter Mariasøstrenes indre overbevisning sendes all litteratur uten regning. Ønsker man å gi en gave er det fullt mulig, men ikke et krav.

Anonym sa...

Detta var starkt att läsa BjornOlav.kan det vara så,att om man en gång har tillhört Jesus,men så att säga vänt honom ryggen,så bär man på en sådan djup ånger,man tänker "Jesus,varför gick jag ifrån dej,varför lät du det ske"?Så tänkte jag i början,när jag hade lämnat mej helt till Jesus,efter åratal som jag vandrat utan honom.Jag minns att jag satt i bilen,å medan jag körde,så kom det över mej en ånger,å just dessa orden
"Jesus , varför vände jag dej ryggen,alla dessa år då jag kunde ha tjänat dej"?
Kan det vara så,att innan Jesus strålar ut ifrån ens hjärta,så måste man vara helt ensam med Honom i öknen,där i Akors dal,där alla röster från denna världen tystnar,och jag bara låter min Jesus inta sin rättmätiga plats i mitt hjärta!
Vi behöver nog ofta be att Jesus för oss in i öknen så vi får vara ensamma med honom!
För där kommer Hans bild tydligare och tydligare att synas i vårt inre!

BjornOlav,jag väntar på e-post från dej.Har du föresten fått mina mail som jag för en tid sedan sänt till dej?
Ha en bra kväll,å Guds Välsignelse!
Karin

Bjørn Olav sa...

Karin

Min nettleverandør har hatt problemer med epostforsendelsene i flere dager. Mange eposter som er sendt til meg, som jeg har fått høre om fra andre, har ikke kommet frem. Heller ikke din. Jeg har også i perioder problemer med å få sendt eposter. Har vært i kontakt med nettleverandøren flere ganger, og det jobbes med problemet. Det er en mager trøst all den stund jeg har de problemene jeg har med å få sendt og motta epost.