mandag, oktober 13, 2008

Å bringe Kirken tilbake til kirkene. De åndelige disipliner, del 9



"Hensikten med de åndelige disiplinene er en gjennomgående forvandling av mennesket," skriver kvekeren og grunnleggeren av Renovarè, teologen Richard Foster. Apostelen Paulus skriver jo i Rom 12,2: "Og bli ikke dannet lik denne verden, men bli forvandlet ved fornyelsen av deres sinn, så dere kan prøve hva som er den gode og velbehagelige og fullkomne Guds vilje."

En av de åndelige disiplinene er studier, eller den åndelige lesningen. Vårt sinn blir fornyet når det konsentrerer seg om det som kan bringe forvandling: "For øvrig, søsken, de ting som er sanne, de ting som er av god moral, de ting som er rettferdige, de ting som er rene, de ting som det er verd å elske, de ting som det tales vel om, om det er et ærbart liv, og om det er noe som er verd å bli rost, så legg dere alt dette på sinne. Alt det som dere lærte og tok imot og hørte og så hos meg, det skal dere gjøre. Og fredens Gud skal være med dere." (Fil 4,8-9)

Det er ikke likegyldig hva vi leser. Daglig utsettes vi for så veldig mange inntrykk. Vi forer vårt sinn med dette. Ikke alt er bra. Derfor må man velge.

Trer man inn i et kloster, eller lever man i en kommunitet, er det avsatt tid for den åndelige lesningen. Ikke alle kan leve på en slik måte. Men vi kan finne plass for dette også i vårt travle hverdagsliv. Ønsker du å leve et liv i bønn og kontemplasjon, vil jeg gjerne anbefale at du avsetter tid til dette. For det fungerer ikke så godt, om du lever etter skippertak-mentaliteten. Finn din egen rytme, kanskje du kunne avsette tid til åndelig lesning eller studier to ganger i uken?

Så kommer spørsmålet om hva en skal lese. Det finnes jo så mange bøker, og så mye som er godt. For egen del er jeg blitt mer og mer selektiv av hva jeg leser, også av kristen litteratur. Vi er i ulike livsfaser, og det er ikke alt som passer til de ulike fasene. Derfor må vi legge nysgjerrigheten vår til side, og ikke bare kaste oss på en bølge som kristenheten er opptatt av akkurat nå. Det kan være at det faktisk hindrer deg i å gå videre i det Gud har for deg! Ditt sinn blir opptatt med noe annet enn det Gud er opptatt av for deg. Vi må våge å spørre oss selv: Hvor stanser Den Hellige Ånd mitt liv akkurat nå, og våge å leve i den begrensningen for så lang tid som Herren viser deg. Men noen generelle råd kan gis:

1. Først og fremst les Bibelen. Lesningen av Den Hellige Skrift er det vesentligste. Avsett tid for dette hver dag. Les gjerne systematisk, f.eks ved å lese igjennom en bibelbok ad gangen. Eller praktiser Jesusmeditasjon. Denne metoden utviklet av Edin Løvås følger jeg selv, og finner den svært givende. Det er en veldig enkel metode. Man leser en Jesustekst, lever seg inn i fortellingen ved å bruke nøkkelordene: Se, be og tilbe. Trenger du råd for hvordan dette kan gjøres, finnes det en veiledning i mine to bøker om bønn, men du kan også gjerne skrive til meg.

2. Hovedsaken med den åndelige lesningen er ikke mengden. Det handler mer om å lese tekster som kan brukes til meditasjon, og som man gjerne kan repitere slik at innholdet begynner å bli en del av en. Om jeg kunne anbefale deg en slik bok ville det være: "Jesus. Enkle betraktninger om frelseren." Den er skrevet av fader Lev Gillet, men på boken står det bare: En munk fra Østkirken. Dette er en perle av en bok, som hjelper deg til å se evangelieberetningene i nytt lys. Jeg har selv brukt den i mange år. Les kun ett av disse små stykkene og bli i historien. Lev deg inn i den. Av andre bøker som kan brukes til åndelig lesning kan jeg anbefale:

Broder Laurentius: : Å venne seg til å leve nær Gud.

Thomas à Kempis: Kristi etterfølgelse

En russisk pilegrims beretning

Ta også en titt på bøker av Henri Nouwen, Jean Vanier, Peter Halldorf, Emil Gustafson, Dallas Willard, Edin Løvås, Wilfrid Stinissen. Mye av det disse har skrevet finnes på norsk. Leser du engelsk finnes det veldig mye mer. Jeg kan for eksempel anbefale: Margaret Silf, Joyce Huggett, Matthew the Poor. Og på svensk ikke minst min favoritter: Arkimandrit Sofrony.

3. Åndelig lesning handler ikke bare om bøker. Det handler også om å lese skaperverket! En tur ut i det fri vil gjøre ditt åndelige liv godt! Bare se hvordan Jesus ferdes i fjellet og i åpen mark. Den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij har sagt:

"Elsk hele Guds skaperverk, i sin helhet og hvert eneste sandkorn i den. Elsk hvert blad, hver stråle av Guds lys. Elsk dyrene, elsk plantene, elsk alt. Om du elsker alt, vil du oppdage det guddommelige mysteriet i tingene. Og når du oppdager det, vil du forstå det bedre for hver dag." (Fra Brødrene Karamasov)

2 kommentarer:

annaberit sa...

Takk for fin lesning!
Jeg er veldig glad i Nouwen. En annen som jeg også liker å lese er Richard Foster, særlig "Prayers from the heart".

Hilsen Anna Berit

Anonym sa...

Jeg kan anbefale en bok av olivier Clement, "Kilder" el. "Källor" på svensk.