onsdag, januar 27, 2010

Kristen stortingsrepresentant vil ære soldater med seremonier og medaljer



Et lite apropo til artiklene og debatten som pågår her på bloggen om kristne kan delta i militærtjeneste og krig. Nå foreslår stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (bildet) fra Kristelig Folkeparti at soldater som kommer hjem fra krigstjeneste i Afghanistan bør få flere æresbevisninger!

Til avisen Dagen/Magazinet sier Ropstad: "Derfor ønsker jeg å hedre soldatene som er villige til å ofre livet for vår sikkerhet på en bedre måte. For eksempel kunne de fått en sermoni og blitt overrakt en medalje når de kommer hjem fra Afghanistan og andre land."

En representant fra et parti som bruker ordet "Kristelig" foran partinavnet, fremmer altså et forslag om at soldater, som kanskje har tatt livet av andre, skal få seremonier og få overrakt medaljer, til og med ut over det de allerede blir gjenstand for!

Vi har jo sett slikt i andre sammenhenger som vi ikke liker å sammenligne oss med. Det problematiske for meg er at en kristen går ut med en slik støtte til krig og krigstjeneste, når dette er helt fremmed for Det nye testamente og for den tidlige kirken. Dette har jeg dokumentert nå i fem artikler.

Personlig har jeg bare ett ord om Ropstads forslag: tragisk.

Det er tragisk når kristne stiller seg i bresjen for, ikke bare å forsvare bruk av vold og drap, men også hedre de menneskene som gjør det. Dette er et eksempel på den vanhellige alliansen mellom stat og kirke som kom etter at keiser Konstantin gjorde den kristne tro til Romerrikets religion.

Verken Jesus, apostlene eller de direkte etterkommerne la hendene på en soldat for å velsigne hans krigstjeneste.

La oss minne om biskop Cyprians (210-258) ord:

"Verden drypper av blod som blir utgytt gjensidig. Når enkeltpersoner begår drap, er det en forbrytelse; dyd kalles det når det utføres på samfunnets vegne."

Foto: KrF

Se også:

http://www.vl.no/kristenliv/article4825927.ece

4 kommentarer:

leins sa...

Vi skal en gang i evigheten stå til ansvar for vårt liv. Da blir spørsmålet: Hva gjorde vi for Jesus, vant vi mange for han mens vi var her nede?

Jeg er enig med Aril Edvardsen. Vil ikke stå til ansvar for å ha skutt noen i fortapelsen. Vi står i en åndelig krigstjeneste, der vårt ansvar er som Jesus sier i Markus:

"Gå ut i all verden og forkynn evqangeliet for all skapningen" (16,15)

Det er den medaljen vi burde trakte etter, når Jesus som dommer skal dømme den kristnes vandring her nede. (Se 1.Kor. 3, 12-15)

Bjørn Olav sa...

Det er veldig godt sagt, både av deg og av Aril Edvardsen.

Anonym sa...

Dette er til å bli kvalm av.Det blir en av denne sammenblandiga av kristendom og politikk.

leins sa...

Kommentar til "Anonym sa":
Den undervisninga at man kan dele opp kristenlivet i en kristen del og en politisk del, er helt ny undervisning for meg.

Det stemmer ikke med min bibel, og det Paulus sier: "Jeg er korsfestet med Kristus" - og så videre" Les Gal. 2,2)

Og Bibelens hovedtema er FRELSE for alle, ikke med gevær, men med "Ordets sverd, som er Guds Ord". Ef. 6,17