lørdag, januar 09, 2010

Å leve med mot og djervhet


"Hver eneste dag støter vi sammen med mennesker, som bare kommer seg igjennom livet ved å fremvise et utrolig mot. De lever i fattigslige samfunn som omkranser Cape Town (Masiphumelele, Red Hill, Ocean View og andre), og står ansikt til ansikt med fare og elendighet. Likevel er de rike på kjærlighet, verdighet og glede," skriver Sally og Floyd MaClung i et nyhetsbrev og legger til:

"De har valgt å følge Jesus, og selv om de ser hen til Sally og meg som ledere, så er disse de virkelige motets menn og kvinner."

"Jeg undres," skriver Floyd McClung, "hvordan jeg ville ha reagert om leve livet i et skur på et rom? Eller faren min truet med å ikke ville kjennes ved meg fordi jeg ikke ville ofre til forfedrene? Eller jeg var en enslig mor som måtte gjemme barna mine for min forhenværende voldelige mann, som truet med å ta barna mine mens jeg var på jobb?"

For kort tid siden tok Floyd McClung med seg 10 unge menn og kvinner med seg på kino. Han ville de skulle se en film om Nelson Mandela. Det var første gang disse 10 var på kino. Forut for dette hadde han tilbrakt 10 dager sammen med dem, disse "troens helter", som han kaller dem, med å undervise dem og være mentor for dem. Filmen ble en opplevelse for dem alle. Nelson Mandela er motet's mann. Apartheid-regimet er borte, men levekårene er de samme og det er også rasemotsetningene. Sør-afrikanerne står fremdeles overfor mange utfordringer, og det kreves mot.

Floyd McClung forteller at han leser Apostlenes gjerninger for tiden:

"Jeg reiser sakte sammen med Peter, Johannes og de andre apostlene. Jeg inspireres av deres liv. Og jeg håper du vil bli det også. Her er noen sannheter om mot fra Apostlenes gjerninger kapitel tre og fire:

Mot er villighet til å handle på sin overbevisning uansett hva det måtte koste. Det er en villighet til å stå ansikt til ansikt med fare, vanskeligheter, usikkerhet, til og med avvisning, noen ganger stor smerte, uten å overmannes av frykt, eller vike av fra kursen man har satt.

Djervhet er å stå ansikt til ansikt med avvisning og misforståelse. ("Å tale Ditt ord med all frimodighet", Apgj 4,29) Mot er en indre holdning i hjertet, djervhet er handlingene vi gjør til å sette motet ut i ord eller gjerning.

Noe av det som karakteriserer mot og djervhet:

1. Søk å adlyd sannheten uansett hva det måtte koste.
2. Søk med iver forandring basert på det som er sant og rett.
3. Tal ut din overbevisning.
4. Avvis fristelsen til kompromisse
5. Søk Herrens frykt av all din makt
6 Se frykten i hvitøyet
7. Hold blikket festet på visjonen Gud har gitt deg og inviter andre til å slå følge

Ingen kommentarer: