torsdag, januar 28, 2010

Å utvikle en kultur for disippelskap i vårt fellesskap, del 2


Jeg fortsetter her oversettelsen av Floyd McClung's (bildet) artikkel om disippelskap:

Hva er hemmeligheten til å utvikle et disippelgjørende, fruktbærende, reproduserende fellesskap?

1. God jord. Jesus lærte sine disipler hvordan de skulle identifisere et mottakelig jordsmonn. Les lignelsen om Såmannen i Lukas 8 og Markus 4.

Jesus lærte sine disipler lignelsen om såmannen og jordsmonnet. Han fortalte dem at dette var den viktigste av alle lignelsene - hvis de ikke forstod den forstod de ingen av de andre. Han fortalte at det var to typer jordsmonn: det mottakelige og ugjenomtrengelige, og tre typer av det mottakelige (steinete, tornefullt og fruktbærende). Han sa at det er bare en som bærer frukt.

I Lukas 10 underviser Han om det samme, men på en annerledes måte. Han ba dem om å se etter fredens barn overalt hvor de kom. Fire typer jordsmonn: Hard, overfladisk, grunn og mottakelig.

Hvis du hadde vært bonde og du ønsket deg god avkastning, ville du da satse på det første eller det siste jordsmonnet? Du kan preparere dårlig jordmonn hvis det ikke er mottakelig, men din oppmerksomhet ville dreie seg om den som var fruktbar.

Sitt ikke barevakt for ufruktbare mennesker. Elsk dem men fokuser på de som er seriøse. Dette skaper en kultur av disippelskap!

Forstår du denne lignelsen så vil det forandre alt: både måten du tenker og handler.

1. Måten du gjør tjeneste.
2. Hvordan du ser mennesker.
3. Hva du har ansvar for og hva du ikke har ansvar for.
4. Hvem som får din tid og din oppmerksomhet.
5. Motiverer deg til å gjøre disipler som igjen gjør disipler.

Hva Bibelen sier om dårlige og godt jordsmonn:

Jak 2,5
Matt 18,3
Matt 7,7
1.Kor 1,27
Luk 18,24-25

(fortsettes)

2 kommentarer:

Otto sa...

Floyd Mc.Clung er en fin kar. Leste en bok om helbredelse av han, og lærte mye.
Jesus sier og noe jeg har tenkt mye på: Hver den som er av sannheten hører min røst. Så kanskje ledere bør lete etter "de som er av sannheten", den gode jord. Men så bør man vel ikke være for raske til å konstatere noe slikt? (hvem som er "den gode jord" mener jeg) Såkornet blir jo strødd ut til alle.

Eskil sa...

Interessant. I januar har det å være mottakelig for Gud vært temaet i fellesskapet mitt. Selv prekte jeg for et par uker siden nettopp med utgangspunkt i lignelsen om jordsmonnet i Matteus 13.