lørdag, august 29, 2020

En annerledes evangelikal stemme fra USA


Med dette innlegget inviterer jeg IKKE til debatt. Tidligere erfaringer gjør at jeg ikke orker flere ufine kommentarer. Hensikten med å publisere den er å gi en stemme til evangelikale kristne i USA som ikke stemmer Trump. Det er skrevet mye om hvorfor mange evangelikale kristne støtter den sittende presidenten. Det er interessant å høre hvorfor andre evangelikale kristne teker annerledes enn dem. Hva er deres argumenter?

Artikkelen er skrevet av RON SIDER (bildet), en kjent amerikansk evangelikal leder, forfatter, fredsaktivist og medlem av Oxford Circle Mennonite Church i Lansdale, Pennsylvania.

Jesus stiller ikke - har aldri stilt som - president i USA. De to store kandidatene har alltid styrker og svakheter i hvert presidentvalg. Så i år må vi gruble og be for både politikken og karakteren til Donald Trump og Joe Biden for å bestemme hvilken person, i balanse, som vil være bedre (eller i det minste mindre skadelig) som president.

POLITIKK
Det er noen politiske spørsmål der jeg foretrekker Trump (mer om det senere). Men det er langt flere områder der jeg tror Biden er nærmere det som bibelske prinsipper krever. (Dette året antok det republikanske partiet utrolig nok ikke engang formelt noen politisk plattform, så vi må bare fortsette det Trump har gjort og sagt.)

Helsevesen: Universell helseforsikring er et problem i livet fordi folk uten den er sykere og dør yngre. Obamas Affordable Care Act utvidet dekning til ytterligere 20 millioner amerikanere og forhindret forsikringsselskaper fra å nekte dekning fordi en person hadde en medisinsk forutsetning. Trump og republikanerne har gjentatte ganger forsøkt å oppheve “Obamacare” uten å tilby noe konkret alternativ.

Biden vil dekke alle amerikanere. Men han støtter ikke en "Medicare for All" -tilnærming som (som i Bernie Sanders 'plan) ville erstatte all privat forsikring med et enkelt betalende regjeringsprogram. Folk kan beholde sin private forsikring, men alle vil ha helseforsikring.

Skattepolitikk: Trump fremmet og signerte en større skattereduksjonsregning som ga minst 80 prosent av fordelene til de rikeste 20 prosent. Gapet mellom de rike og resten av amerikanerne er like stort i dag som like før den store depresjonen i 1929. Den øverste prosentandelen av amerikanerne eier mer rikdom enn de nederste 80 prosent. Og gapet fortsetter å øke. Trumps skattekutt gjorde det problemet verre (og økte også statsgjelden med ytterligere trillion pluss dollar i en tid da økonomien var sterk).

Biden ønsker å øke skatten noe på de rikeste amerikanerne slik at de betaler sin rettferdige andel, og slik at vi har råd til effektive programmer for resten av oss.

Styrke fattige mennesker: Fattigdom er en pro-life utfordring. Millioner over hele verden dør hvert år av fattigdom og sykdommer vi vet hvordan vi skal forebygge. Men gjentatte ganger har Trump foreslått nasjonale budsjetter som kutter effektive amerikanske programmer som hjelper mennesker i utviklingsland å overvinne fattigdom. Han har også foreslått å kutte finansiering for matmerker (SNAP) som årlig løfter millioner av amerikanere ut av fattigdom; kutte programmer som hjelper barn fra fattige familier med råd til college; kutte rimelige boliger; kutte Medicaid (helseforsikring for fattige amerikanere).

Biden planlegger å fortsette effektive amerikanske programmer for å bekjempe fattigdom i utviklingsland. Han planlegger å sørge for at matmerker er tilgjengelig for alle som trenger dem, og å øke støtten til fattige barn som går på college. I dag er den nasjonale minstelønnen så lav at den ikke en gang løfter noen som jobber ansvarlig, heltid, opp til fattigdomsnivået. I motsetning til Trump ønsker Biden å heve minstelønnen til 15 dollar i timen, slik at alle som jobber heltid slipper fattigdom.

Omsorg for skaperverket: Den overveldende vitenskapelige konsensusen er at vi drastisk må redusere utslippene av klimagasser (karbondioksid, metan) hvis vi skal unngå ødeleggende klimaendringer som vil drepe millioner og ødelegge verden våre barnebarn vil arve. Donald Trump benekter vitenskapelige fakta om klimaendringer og har vedtatt en rekke endringer som gjør ting mye verre. Han trakk seg fra Paris klimaavtale hvor nasjonene i verden lovet å handle sammen for å gjøre avgjørende endringer. Han snudde Obamas kjørelengdestandarder som ville gjort bilene og lastebilene våre mye mer effektive.

Biden aksepterer snarere enn å benekte den vitenskapelige konsensus om dette problemet. Han planlegger derfor å gå tilbake til Paris klimaavtale og igjen lede verden i kampen mot ødeleggende klimaendringer. Biden har til hensikt å utvide produksjonen av fornybar energi (vind, sol osv.) Og arbeide mot netto null klimagassutslipp senest 2050.

Rettferd for ulike etniske grupper: Den massive nasjonale (og globale) responsen på drapet på George Floyd begått en hvit politimann i Minneapolis har ført til et øyeblikk av enestående mulighet for større bevegelse mot raserettferdighet. Et betydelig antall hvite amerikanere ser tydeligere virkeligheten av strukturell rasisme: slaveriets langvarige effekter; 100 år med lynsjing; tiår med restriktiv reguleringspolitikk som forhindret svart hjem eierskap i hvite samfunn; dårlig finansierte, segregerte indre byskolesystemer der minoritetsbarn får langt dårligere utdannelse sammenlignet med hvite forstadsbarn; mange politiavdelinger som ikke klarte å avslutte det vanlige, gjentatte drapet på svarte menn av hvit politimann; og bevisene for at afroamerikanere har vært dobbelt så sannsynlig å dø av COVID-19 som hvite amerikanere.

I stedet for å benytte seg av denne muligheten til å forene nasjonen til å bekjempe raseurett, har Donald Trump fortsatt å roke rasisme og forsøke å splitte nasjonen for kortsiktig politisk fordel. Biden appellerer til nasjonen med politikk (og den første afroamerikanske visepresidentkandidaten til et stort parti) som vil føre oss nærmere Dr. Kings visjon om det elskede samfunnet. Biden avviser eksplisitt ”å nedlegge politiet”, men etterlyser konkrete nye politikker som vil bekjempe problemene som så tydelig fremdeles eksisterer. Kampen mot rasisme er helt klart i spill på en uvanlig fremtredende måte i 2020.

Styrke demokratiet: Å respektere og legge til rette for enhver borgeres stemmerett er sentralt i et vellykket demokrati. Midt i COVID-19 er mer stemmegivning per post helt klart den sikre veien å gå. Men Trump hevder ofte (i motsetning til alle bevisene som er tilgjengelige) at det å stemme med post innebærer massiv valgsvindel. Og en rekke republikanske statstjenestemenn reduserer i stedet for å utvide mulighetene for tidlig avstemning og ta andre beslutninger som sannsynligvis vil redusere minoritetsdeltakelse.

Høyesteretts avgjørelse (Citizens United) om å tillate ubegrensede økonomiske bidrag til politiske kampanjer undergraver klart det grunnleggende demokratiske prinsippet om en person én stemme. (Bloomberg kunne lovlig bruke [avfall!] 1 milliard dollar på å kjøpe den demokratiske presidentkandidaten.) Trump støtter ubegrensede midler fra milliardærer. Biden har konkrete forslag for å begrense det.

COVID-19: Da pandemien utvidet seg raskt i USA, nektet Trump i omtrent to måneder at det var et problem. Han ville åpne landet i påsken! Han klarte ikke å mobilisere tilstrekkelige føderale ressurser i en nasjonal innsats for utbredt, rask testing. Gjentatte ganger ignorerte han de beste vitenskapelige rådene, og til og med nektet å bruke maske. Hans svikt fikk det konservative magasinet The National Review til å fordømme Trump skarpt og hevdet at han "åpenbart ikke har klart å møte utfordringen med ledelse."

Biden har krevd at vi følger de beste vitenskapelige rådene, og han planlegger å bekjempe COVID-19 kraftig, inkludert å gjøre gratis, praktiske, raske tester tilgjengelige for alle.

Innvandring: Trump har stemplet meksikanere som ønsker å komme til USA som “kriminelle” og “voldtektsmenn”. For å motvirke folk fra å søke å immigrere til USA, har Trump med vilje skilt barn fra foreldrene sine og satt barn i bur. Han prøvde å avslutte den beskyttede statusen til Dreamers. Han reduserte også antallet som kan søke om flyktningstatus drastisk, og forlot dermed en lang historie med amerikansk generøsitet overfor desperate mennesker som fikk alvorlig forfølgelse i hjemlandet.

Biden minner oss om at "innvandrere er oss." Nesten alle i USA i dag er etterkommere av innvandrere. Biden vil beskytte drømmere, gjøre familiens enhet til et sentralt anliggende for innvandringspolitikken, og gi en veikart for statsborgerskap for de millioner av papirløse mennesker som er en sentral del av økonomien vår.

Internasjonalt lederskap: Vi lever i en tid med voksende diktatur og totalitarisme. Frihet - politisk og religiøs - er under alvorlig trussel i mange deler av verden. Kinas voksende totalitarisme, kombinert med sin raskt voksende økonomiske og militære styrke, utgjør en klar voksende fare for frihet og demokrati.

Måten å bekjempe denne faren på er å samle alle verdens frie demokratiske samfunn. USA er fortsatt det mektigste, mest velstående, demokratiske samfunnet i verden. Det burde føre til å forene demokratier i Europa, Canada, Australia, Sør-Korea, Japan og Latin-Amerika for å stå sammen for å motsette seg diktatorisk politikk og regimer.

I stedet har Trump handlet for å undergrave EU og NATO. Han har plukket kamper med demokratiske venner - til og med å innføre en avgift på kanadisk aluminium, og hevdet at det var en trussel mot amerikansk nasjonal sikkerhet! Og han har blitt venn med diktatorer i Tyrkia, Filippinene, Russland og andre steder. Global respekt for USA har falt dramatisk de siste fire årene.

Biden har stor global erfaring. Han kjenner personlig mange av lederne rundt om i verden, og han lover å forene i stedet for å dele verdens demokratier. Biden planlegger å revitalisere amerikansk diplomati som vårt “verktøy for første utvei” og styrke demokratiske allianser. Han vil bidra til å gjenopprette global respekt for denne nasjonen.

Amerika først? Trump har kjempet for ideen om at vår altoppslukende bekymring som nasjon skal være amerikanernes egeninteresse. National Association of Evangelicals (det største evangeliske nettverket i landet) avviser en "America first" -agenda og insisterer på at "vi må gå inn for en politikk som gir størst potensiale for å skape betingelser for menneskelig blomstring, ikke bare for amerikanere, men også for alle i menneskesamfunnet. ”

Antagelig omfavner ingen av presidentkandidatene fylden av den evangelikale uttalelsen. Men Biden fremmer globalt samarbeid og generøs amerikansk økonomisk bistand til utviklingsland. På en lang liste med spørsmål tror jeg Joe Biden tilbyr bedre politikk enn Donald Trump.

Det betyr ikke at jeg støtter alt Biden og demokratene støtter. Jeg er bekymret for deres stilling til religionsfrihet og abort.
Demokratene har rett i at nasjonal lovgivning skal garantere borgerlige rettigheter for LHBTQ-mennesker. Men nasjonal lovgivning bør også garantere religionsfriheten til religiøse institusjoner og trosbaserte organisasjoner som søker å leve ut sitt tradisjonelle syn på ekteskap. I motsetning til likhetsloven vedtatt av Det demokratiske huset tidlig i 2019, ville den foreslåtte Fairness for All-handlingen gjøre begge deler.

Jeg er også misfornøyd med demokratenes holdning til abort. De kunne i det minste si (som de pleide å gjøre) at de ønsker at abort skal være "lovlig, trygg og sjelden". Å vite at den vanligste årsaken til at kvinner tar abort er at de ikke har råd til et annet barn, kunne demokrater understreke hvordan demokratisk økonomisk politikk snakker til det problemet: universell helseforsikring, rimelig barnehage, matmerker og betalt mødrepermisjon gir alle økonomiske assistanse som gjør det mindre sannsynlig å ta avgjørelsen

Men det er også sant at abort ikke er i spill i 2020 på nesten så betydelig måte som mange hevder. Selv om Trump vinner i høst og utnevner en eller to høyesterettsdommere til som opphever Roe mot Wade, vil makten til å skrive lovgivning om abort rett og slett tilbake til statene. Og Gallup Poll etter Gallup Poll i flere tiår har vist at de aller fleste amerikanere ønsker at abort skal være lovlig. 29% vil at det skal være lovlig i alle tilfeller. 50% vil at det skal være lovlig med noen begrensninger. At 70 prosent av det amerikanske folket som ønsker at abort skal være lovlig i det minste under noen omstendigheter, vil garantere at ikke mye endrer seg selv om Roe v. Wade blir omgjort.

Videre sier det offisielle offentlige dokumentet fra National Association of Evangelicals tydelig: "Trofast evangelisk samfunnsengasjement og vitnesbyrd må kjempe for en bibelsk balansert agenda." Og dokumentet fortsetter med å fremheve åtte viktige områder, inkludert økonomisk rettferdighet, å overvinne rasisme, omsorg for skapelse og fredsskaping, så vel som menneskers liv og ekteskap. Alt er viktig. Ingen problemer overstyrer alle de andre.
Hvis ikke alle disse problemene var grunn nok, er det grunnproblemet med karakter.

KARAKTER. Donald Trump er en to skilt, tre ganger gift mann som har skryt av utro seksuelle forhold, og gjentatte ganger har ytret sexistiske, kvinnehatende uttalelser om kvinner som reduserer dem til litt mer enn sexobjekter. Trump lyver nesten konstant. Han mobber, respekterer, bagatelliserer og bagvaskes alle som er uenige med ham. Han skryter hele tiden og kommer med latterlige påstander om å vite mer enn noen annen om mange, mange ting. Han sa at han aldri har bedt Gud om tilgivelse. Han ignorerer gjentatte ganger råd fra kloke rådgivere. Og han velger regelmessig å dele, i stedet for å forene, landet.

Joe Biden har aldri skilt seg. Han giftet seg bare igjen etter at hans første kone ble drept i en tragisk bilulykke. I flere tiår prioriterte han familien ved å daglig pendle hjem fra Washington for å være sammen med sine barn og kone. Biden handler respektfullt overfor politiske motstandere, selv om han er uenig med dem. Han lytter nøye til eksperter. Og han søker å forene seg, ikke splitte nasjonen.

Landets president utgjør en modell for våre barn og barnebarn. Vil du at deres ekteskap, familieliv, holdning til og behandling av andre og grunnleggende karakter skal være modellert av Donald Trump eller Joe Biden? Skal jeg være ærlig tror jeg Joe Bidens agenda svarer nærmere til en “bibelsk balansert agenda” enn Donald Trumps. Og Biden kommer mye nærmere modelleringen av den personlige karakteren jeg ønsker for barnebarna mine enn Trump. Så jeg vil stemme på Joe Biden 3. november. Hvis han vinner, vil jeg fortsette å motsette meg noen av hans stillinger og gjøre alt jeg kan for å oppfordre ham til å endre sin holdning.

Å stemme på en kandidat betyr ikke at du støtter all deres politikk. Det betyr at du svarer på spørsmålet: "Hvilken person vil gjøre mer godt (og mindre skade) på saldo?". Svaret på det spørsmålet er veldig klart for meg i år. Jeg vil stemme på Biden og oppfordre alle amerikanere, spesielt andre evangelikale kristne, til å gjøre det samme.

Ingen kommentarer: