tirsdag, august 18, 2020

Englene - Guds tjenende ånder, del 10

2.Kongebok gir oss et lite innsyn i den usynlige verden. Kapittel 6 forteller oss historien om kongen i Syria som lå i krig med Israel. Vi leser om profeten Elisja som er ute sammen med sin tjener tidlig en morgen. Plutselig er de omringet av syiske hester, vogner og en stor hær. Profetens tjener blir redd: 'Å, min herre, hva skal vi gjøre?
' (v15). Da svar profeten Elisja:

'Frykt ikke! De som er med oss, er flere enn de som er med dem.'

Og så leser vi: 'Og Elisja ba og sa: Åpne øynene hans så han kan se! Og Herren åpnet guttens øyne, og han fikk se at fjellet var fullt av hester og vogner av ild rundt omkring Elisja.' (v.17)

Apostelen Paulus skriver i 2.Kor 4,18: 'Vi har ikke det synlige for øye, men det usynlige. For det synlige varer en kort tid,men det usynlige er evig.'

I den åndelige verden skjer det mer bak ryggen din, enn foran øynene dine. Selv om syrerhæren var stor og mektig, finnes det en annen virkelighet. Himmelens hærskare er uten tall. Den rår over ubegrensede ressurser. Den har enorme krefter. Og, det beste av alt: den er på vår side.

La meg gi deg to eksempler til på hvordan engler kom Jesus i møte når Han trengte deres hjelp som mest:

Matteus innleder sitt evangelium med å fortelle om 40 dager Jesus tilbringer fastende i ødemarken. Der fristes Han av djevelen. Kampen er hard, men Jesus kommer seirende ut av den. Når den er over, l eser vi i Matt 4,11: 'Da forlot djevelen ham, og se, engler kom og tjente ham.' Det er det samme profeten Elia opplever etter en utmattende kamp mot en konge. falske profeter og den onde Jesabel. Elia opplevede at den voldsomme åndelige kampen tappet ham for krefter, gjør ham så nedfor at han aller helst vil dø. Da kommer en engel ham til hjelp:

'Så la han seg ned og sovnet under gyvelbusken. Da rørte en engel ved ham og sa: St opp og et! ... Men Herrens engel kom igjen andre gangen og rørte ved ham  og sa: Stå opp og et! Ellers blir veien for lang for deg.' (1.Kong 19,5 og v.7)

Englenes oppgave er altså å styrke Herrens tjenere, ja, selv Guds Sønn.

Det andre eksemplet fra Jesu liv er fra den voldsomme sjelekampen i Getsemane: Også der kommer en engel for å styrke Ham:

'Da viste en engel fra himmelen seg for ham og styrket ham.' (Luk 22,43)

fortsettes

Ingen kommentarer: