tirsdag, august 04, 2020

Sverige: Likestillingsminister vil innføre vigselstvang

Den svenske likestillingsministeren, Åsa Lindhagen (bildet), som representerer Miljöpartiet, vil innføre vigselstvang i Sverige. Det betyr i praksis at hun vil frata alle trossamfunn og vigselsmenn som ikke vil vie homoseksuelle par vigselsretten. Det er Aftonbladet som melder dette.

Samkjønnede par fikk mulighet til å gifte seg i Sverige i mai 2009, men Riksdagen besluttet samtidig, med stort flertall, at en vigselsplikt for trossamfunnene ikke ville være forenelig med respekten for tros-og samvittighetsfriheten. Mange trossamfunn, ikke bare frikirkelige, men også katolikker og ortodokse og muslimske, vier ikke homoseksuelle par.

Men nå mener likestillingsministeren at det skal bli slutt på dette. Prester, pastorer, imamer og andre som har vigselsrett og som ikke vil vie homoseksuelle, skal fratas denne reten, om hun nå får det som hun vil.

Flere trossamfunn i Sverige har siden 2009 argumentert for at Sverige burde ha en sivilrettslig ordning for selve vielsen, med en borgerlig vigsel for alle og en religiøs seremoni for dem som så ønsker det.

Det er nok bare et tidsspørsmål før det samme kravet fremmes i Norge med full politisk tyngde, og det kan være helt greit. Daværende pastor i Kristkirken og leder for Doulos-nettverket, Reidar Paulsen, fremmet i sin tid forslag om at frikirkelige pastorer frasa seg vigselsretten. Dermed kunne homofile par bli viet borgerlig, og frikirkene slippe å utføre en handling som var i strid med deres tro og overbevisning.

Så er det riset bak speilet. Flere norske politikere ønsker også å frata norske trossamfunn den såkalte 'statsstøtten', om de ikke vil vie homofile, men noe slikt finnes ikke. Denne 'statsstøtten' skyldes jo den særordningen Den norske kirke har, hvor Den norske kirke, til tross for at vi ikke lenger har en statskirke, får dekket sine lønns- og personalutgifter samt støtte til deres kirkebygg. Fordi Den norske kirke finansieres over skatteseddelen, handler den såkalte 'statsstøtten' om å få tilbakebetalt den delen av statsfinansieringen av Den norske kirke som tilkommer denne kirken. Så skal dette fratas trossamfunnene, må særordningen for Den norske kirke falle bort. Hvis ikke er jo alle nordmenn med på å finansiere et statsdrevet trossamfunn. Om man er medlem eller ikke.

Billedtekst: Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. Foto: Den svenske regjeringen. 

Ingen kommentarer: