torsdag, august 13, 2020

Høydramatisk i Hvite-Russland - hvitkledde kvinner tar til gatene

Kvinnene kan bli Hvite-Russlands redning! Kvinner kledd i hvitt tar nå til gatene og ber politiet og soldatene om å legge ned våpnene.

Det som skjer i Hvite-Russland akkurat nå er høydramatisk. Gatene er fulle av mennesker som demonstrerer mot søndagens presidentvalg. Politiet opptrer svært brutalt og forsøker å slå ned det gryende folkelige opprøret med rå makt. Tusenvis av mennesker er arrestert, og minst en av demonstrantene er drept.

Hvite-Russlands diktator, Alexandr Lukasjenko, som har sittet ved makten i 26 år, ble ved årets presidentvalg utfordret av en kvinne. I dag er det bekreftet at 37 årige Svetlana Tikhanovskaja, har flyktet til Litauen. Hun skal ha fryktet for å bli arrestert. Men dette stanser ikke det folkelige opprøret. I stedet for å dempe engasjementet har hviterusserne mobilisert ytterligere gjennom solidaritetslenker der kvinnenw atår i første rekke. Det er disse som har kledd seg i hvitt, for å understreke sin ikke-voldelige linje.

Den folkelige og kvinnelige ikke-voldelige motstanden kan bli Lukasjenkos bane. Europas siste diktator lenge undervurdert den kraften som finnes hos vanlige mennesker, og ikke minst i bønnen. Hvite-russere i både hjemlandet og i mange andre land bøyer nå sine knær og ber Gud gjøre slutt på dette diktaturet. La osss bøye kne og folde våre hender sammen med dem.

Ingen kommentarer: