mandag, august 17, 2020

Englene - Guds tjenende ånder, del 9

Når vi leser Bibelen vil vi finne at englene befinner seg vekselsvis mellom Guds trone hvor de er i tilbedelse, på strategiske oppdrag i himmelrommet og på jorden for å virkeliggjøre Guds planer og hensikter. Jesus sier at Guds engler 'stiger opp og ned' (Joh 1,52) og beskriver dermed at englene er sendebud fra Guds trone.

Et godt eksempel på denne engleaktiviteten finner vi i profeten Daniels bok. Når englene siger ned fra Guds trone, kan de møte motstand fra 'høvdingen over luftens makter' (Ef 2,2). Vi må ikke glemme at vi har en kamp mot 'maktene, mot myndighetene, mot verdens herskere i dette mørke, mot odskapens åndehær i himmelrommet' (Ef 6,12). Englene som beskrives hos Daniel møtte motstand fra de onde åndsmaktene, fra åndsfyrstene som hersker over Persia og Grekenland, da de steg ned fra Guds trone for å komme med bønnesvaret som var utgått fra Gud. Striden var hard, de kjempet - og vi snakker her om engler med enorm styrke - den varte i hele 21 dager.

Og nå skal vi merke oss noe særdeles viktig: striden mellom disse englefyrstene og Guds engler varte i 21 dager. Det er like lenge som Daniel kjempet i bønn. Du kan lese om dette i Daniel 10.

'De troendes bønner,' skriver forfatteren Frank Peretti, 'englenes drivstoff.'

I noen tilfeller er 'veien fri', og englene kommer med bønnesvaret ganske raskt, som når Peter og menigheten i Jerusalem ba og Peter ble satt fri fra fengselet (Apg 12). I andre tilfeller baner englene vei for bønnesvaret.

Bibelen er full av engleaktivitet. Vi kan lese om engler i alle Bibelens bøker med unntak av Ruts bok, Esters bok, Johannesbrevene og Jakobs brev. Apostlenes gjerninger, som vitner om en menighet i full apostolisk kraft, er full av beretninger om engler. Det er som om de nesten daglig går inn og ut av menigheten. I beretningen om Peter som blir befridd fra fengselet i Apg 12, skal vi merke oss noe svært interessant:

Da Peter blir satt fri fra fengselet av nettopp en engel, som svar på menighetens inderlige bønner, banker han på huset hvor menigheten ber. Da tror de som befinnner seg der at det var 'hans engel' som banket på døren, ikke Peter. Dette underbygger det Jesus sier om at vi som troende har en personlig engel, som er satt der for å bekytte oss. Om barna sier Jesus: 'For jeg sier dere at deres engler i himmelen ser alltid min himmelske Fars åsyn.' (Matt 18,10)

Og Hebreerbrevets forfatter forteller oss dette om englene:

'Er de ikke alle tjenende ånder, som sendes ut i tjeneste for deres skyld som skal arve frelse.' (Hebr 1,14)

Vi merker oss ordene:

sendes ut
tjenende ånder
for deres skyld

fortsettes

Ingen kommentarer: