torsdag, august 13, 2020

Jødiske bosettere føler seg sveket av Trump og Netanjahu

I følge The Jerusalem Post er talsmannen for de jødiske bosetterne, Shai Alton (bildet), svært skuffet over Donald Trump og Benjamin Netanyahu, og kaller det 'et svik', da det i kveld ble kjent at De forente arabiske emirater og Israel er blitt enige om full normalisering mellom disse to landene. Avtaler innebærer nemlig at Israel ikke annekterer deler av den såkalte Vestbredden, eller det som er det jødiske kjerneområdet.

I det som president Trump har kalt for 'århundres fredavtale' i Midt-Østen, lå det i kortene at Israel skulle få annektere deler av Vestbredden, eller det som er kjent som Judea og Samaria, som tilhører et landområde som hele tiden har vært jødisk. Nå ser dette ut til å være satt på vent, eller fjernet som en del av Trumps fredsplan. Avtalen vil også gi araberne bedre og enklere tilgang til Tempelplassen.

De forente arabiske emirater er dermed den første arabiske staten ved Persiabukta som etablerer fullstendige diplomatiske bånd med Israel. Fra før er det kun to arabiske land, Egypt og Jordan, som har diplomatiske bånd med Israel.

President Trump kaller denne avtalen, som er fremfrhandlet av USA, som et 'stort gjennombrudd' og 'en historisk fredsavtale', mens de jødiske nybyggerne føler seg sviktet nok en gang. De forente arabiske emirater understreker fra sin side at Israel har gått med på å stanse ytterligere anektering av det emiratene anser som palestinske områder.



Foto: Wikipedia

Ingen kommentarer: