søndag, august 09, 2020

Englene - Guds tjenende ånder, del 1

Vi er ikke alene, og det vi ser med vårt blotte øye er slett ikke hele vår virkelighet. Det er ikke for ingenting at Herren vår Gud kalles 'hærskarenes Herre'. Hans englehær er så stor at vi kaller den 'myriader'. De er tusener på tusener, de er uten tall. Det er bare Hærskarenes Herre som har den fulle oversikten over erkeengler, serafer, vesener, kjeruber og engler. Rangordningen blant dem er fascinerende. De har hver sine oppgaver. Noen er der for vern, andre for strid, andre for å hjelpe, mens andre tar del i den stadige lovprisningen og tilbedelsen foran Guds trone. Atter andre er budbringere, mens andre er domsengler.

I noen artikler fremover skal vi se nærmere på englene og deres særskilte oppgaver. Dette er aktualisert for min egen del de siste dagene, etter at jeg fikk en sterk fornemmelse av en sterk engleaktivitet over Israel i forbindelse med bombeeksplosjonen i Beirut. Jeg skal ikke kommentere dette nærmere, annet enn at jeg av og til merker englenes aktivitet når jeg ber. Ordene 'stridsengler' kom til meg flere ganger. Bibelen sier jo at erkeengelen eller overengelen Mikael har et spesielt ansvar for å være vokter for Israel. Vi finner dette hos profeten Daniel:

'Perserrikets fyrste (onde åndsmakter) sto imot meg i tjueen dager. Men se, da kom Mikael, en av de fremste fyrstene, og hjalp meg...' (Dan 10,13)

'Det er ikke en eneste som står sterkt med meg mot disse, uten Mikael, han som er fyrste for dere.' (Dan 10,20)

Flere mener at det som står skrevet i Judas brev vers 9 og Dan 12,1 identifiserer Mikael med den engelen som ledet isrealittene gjennom ødemarken, og i den koptiske tradisjonen regnes Mikael som 'Guds hærfører og den fremste av de syv erkeenglene som står foran Guds trone.' (Sitert fra innledningen til Koptiske skrifter, Oslo 2012.

'På den tiden skal Mikael stå fram, den store fyrsten som verner om ditt folke barn. (Dan 12,1)

Englehærene omgir Den allmektige Guds trone i himmelen. Kjeruber og serafer er de som er aller nærmest denne tronen. Så følger troner, makter, fyrstedømmer, myndigheter, krefter - alle navn på himmelske vesener og himmelske ordninger,

Ved ulike scenarier i den hellige historien har englene spilt særdeles viktige roller, for eksempel ved Kristi fødsel, og vil spille avgjørende roller ved tiden før Jesu gjenkomst. Likevel er det lite undervisning å finne på norsk om englene. Derfor denne artikkelserien.

fortsettes

Ingen kommentarer: