fredag, mai 01, 2009

Mai - en hel måned uten prekener?



En telefon i går gjorde at mai kan bli en hel prekenfri måned! Det er i så fall veldig lenge siden. Nå kan det selvfølgelig dukke opp noe, men vanligvis har jeg planlagt mye av et semester måneder i forveien. Nå er jeg ikke "prekesjuk", og jeg har heller ingen problemer med å fylle tiden med meningsfulle ting. Blant annet holder jeg på med et par bokmanus, så det kan hende at mai blir en fin skrivemåned. Dessuten er snøen borte også på Skumsjøåsen, og det gir meg bedre mulighet til å tilbringe tiden i bønnekoia. Akkurat det ser jeg veldig fram til. De siste månedenes sykdom har gjort det mer eller mindre umulig for meg å komme meg dit. Dessuten har jeg noen bøker jeg skulle ha lest!

Men det var dette med å se for seg en hel måned uten å forkynne eller undervise. Det har vært mitt kall i mange år, og er det fremdeles. Jeg kjenner en stor glede ved det å gi Guds ord videre, dele det du har fått fra Herren. Men det er samtidig utfordrende. Det jeg deler vil jeg skal være levd liv, og da må man jo ha tid til å leve det!! Det er mye man kan snakke om, men jeg har ingen glede i det å bare si noe for å si det. Det jeg bringer videre ønsker jeg skal være noe som kan velsigne og berøre andre, det må ha en hensikt og et mål. Derfor må det som skal opp på talerstolen, være født i kamp, det må være levd i hverdagen. En må tilegne det seg ved bønn og ved studier av Bibelen.

Til den unge medarbeideren Timoteus, skriver apostelen:

"Forkynn ordet! Vær rede i tide og utide! Overbevis, irettesett, forman med all tålmodighet og undervisning. For den tid kommer da de ikke skal holde ut den sunne lære, men etter sine egne lyster skal de hope seg opp lærere, og det etter hva som klør dem i øret. De skal vende ørene sine bort fra å høre sannheten, og de skal vende seg til eventyr. Men vær du på vakt i alle ting, lid ondt, gjør en evangelists gjerning og fullfør din tjeneste." (2.Tim 4,2-6)

Disse ordene ble lest da jeg ble ordinert til pastor i sin tid. Ordene har fulgt meg siden, og jeg har tatt dem fram igjen ved ulike anledninger og ulike faser av mitt liv og min tjeneste.

Det blir spennende å se hva mai bringer. Min erfaring er at Herren har en del overraskelser på den veien vi går sammen med Ham. Det ville ikke forundre meg om Han har det for denne måneden også.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Har du hørt om Vårt Lands nye blogtjeneste Verdidebatt.no ? (som bla. krever fullt navn av alle bloggere, og alle som kommenterer.)

Jeg vil anbefale deg å lese lovsangsleder, og musiker Per Søetorp sin artikkel om sakramentalisme, og ikke minst gi et svar.

Her er et kort sitat:

"Tro for all del ikke at det bare er de mer tradisjonelt høykirkelige kretser som hykler i vei med sin sakramentalisme og saliggjørende tidebønner. Også pinsekarismatikere har utviklet flere høyst tvilsomme særegenheter som kan assosieres med sakramentalisme. Liturgismen og ritualismen fra de historiske kirkesamfunnene har for lengst innhentet nye menigheters indre gudstjenesteliv. Det er på høy tid å ta et oppgjør med dette i egne rekker..."

http://www.verdidebatt.no/perspelmann/

Anonym sa...

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Takk for tipset, Lars, men jeg tror jeg avstår. Jeg tror ikke godeste Per Søetorp har fått med seg hva tidebønner er, og hvordan denne tradisjonen er en jødisk arv som har fulgt kirken siden starten og i 2000 år. Selv enkelte av anabaptistene ba tidebønner. Jeg synes også språkbruken er så sterkt negativt ladet, at jeg ikke orker.