lørdag, mai 30, 2009

Carl L. Lundberg - misjonær og martyr



Ved siden av kirke- og vekkelseshistorie, har jeg en stor interesse av å lese misjonshistorie. For tiden holder jeg på med å lese om Kinas misjonshistorie, og kom over noen brev som den svenske misjonæren Carl L. Lundberg skrev. Lundborg var sammen med sin kone og to døtre misjonærer i Kina for The Christian Missionary Alliance, og ble myrdet i forbindelse med det såkalte Boxer-opprøret.

Brevene er skrevet rett for familien Lundborg blir en del av den kristne martyrskaren, og taler for seg selv. Tenk hvilken pris de har betalt for at de som ikke hadde hørt evangeliet, skulle få høre:

"Kjære pastor Kilstet!

Hvor underbar er ikke Herren i alt Han gjør! Hvem kan forstå Hans veier? Kjære misjonsvenner, dere har antageligvis hørt om den storm av forfølgelse som har brutt ut i Kina og som også har nådd opp til Shansi, til deres arbeidsfelt og vårt og China Inland Mission har også fått sin del. 10 Holy Union misjonærer er blitt drept. Fosberg, hans fru og barn fra vår misjon var blant dem. De ble steinet, deres barn revet i stykker.

Opprøret startet i Kwei-Hua-Cheng der vi befant oss, så vi forlot den plassen for derifra å gå til Urza og så til Russland, men når vi befant oss to dagers reise fra Kwei Thea, ble alle våre saker stjålet og røvere angrep oss åtte ganger. De tok en del av klærne vi hadde på oss så vi både frøs og sultet. Fire katolske misjonærer på den plassen hørte om det som hadde skjedd og sendte noen personer for å ta oss hit. De siste av dem fant oss, og vi har nå tilbrakt åtte dager her, men dette er også en farlig plass. Boxerne har kommet for å ødelegge denne plassen. Mange katolske bosteder er blitt ødelagt og tusentalls kinesere er blitt drept, og jeg forstår at vår misjonsstasjon er blitt ødelagt.

Vi kjenner ikke til hva som har hendt med de andre misjonærene, men fra Christian Missionary Alliance, er familiene: Emil Olson og deres tre barn, Edwin Anderson og deres to barn, frøken Emilie Erickson, og Carl L. Lundberg og deres barn her.

Om vi ikke skulle komme ut av dette med livet i behold så seder vi en siste melding til våre misjonsvenner. Vi lever og dør for vår Herre og for Kina. Veien til kysten ligger ikke åpen og vi har ikke hørt fra Peking på nesten to måneder, men veien til Herren er åpen, pris skje Gud. La ikke deres hender falle og tap ikke motet. Hva vi sår kommer til å bære frukt i sin tid. Når stormen har lagt seg, send ut flere vitner til Kina som kan forkynne Herrens veldige gjerninger. Jeg angrer ikke på at jeg kom til Kina. Jeg vet det var Herren som kalte meg hit, og Hans nåde er nok for meg. Den vei Han leder er best, la Hans vilje skje. Vi kommer til å møtes ved Hans høyre hånd.

22. august 1900

Nå har soldatene kommet og de kommer til å angripe her i dag. Katolikkene kommer til å forsvare seg, men det kommer ikke til å hjelpe, og vi vil ikke dø med våpen i våre hender. Om Gud tillater kommer de til å ta våre liv. Vi dør i tro på vår Herre og vet at Han kan frelse våre sjeler uten at vi setter vår lit til den katolske kirken. Prestene spurte oss i går om vi var villige til å gå med i og bli forenet med den eneste frelsende kirken, og om vi ikke var redde for at vi hadde tatt feil og ikke bli frelst? Men hver og en av oss svarte at vi vet på hvem vi tror, og at vi ikke er usikre å dø som protestanter, ja som kristne. Gud velsigne dere alle. Vi kommer til å møte Jesus.

Deres, glad i Jesus

Carl L. Lundberg

Jeg kommer til å skrive en artikkel om de øvrige misjonærene som Lundberg nevner i sine brev.

1 kommentar:

Johan R. Sjöberg sa...

Mycket intressant och inspirerande! Jag tror att Lundborg (precis som en kvinnlig släkting till mig, som var missionär i Kina med sin man i slutet av 1800-talet) ser ned på oss från himlen, och att han med glädje ser den väckelsen som pågår i Kina nu. Vilken bok är det du läser? Guds fred