mandag, mai 11, 2009

Bruden, brudgommen og bortrykkelsen, del 1



En av de store fremtidige begivenheter er det Bibelen omtaler som Lammets bryllup og Lammets bryllupsmåltid. En av innvendingene mine mot enkelte av de som forfekter at menigheten skal bortrykkes før trengselstiden tar til, er det synet som går ut på at menigheten er i himmelen under trengelstiden og feirer Lammets bryllupsmåltid, mens jødene går igjennom trengselstiden og går dermed glipp av den store himmelfesten. Noe slikt kan jeg ikke forstå kan være rett. Det stemmer simpelthen ikke med Guds hjerte for sitt utvalgte folk, jødene. Helt siden jeg hørte denne teorien for en god del år siden, har den vært anstøtelig for meg. Etter et grundig studium av hva Den Hellige Skrift har å si om Lammets bryllup og Lammets bryllupsmåltid har jeg kommet frem til følgende. Før jeg deler mitt syn, gi meg tid til å gi en aldri så liten bakgrunn for hva som ligger i disse bibelske begrepene:

Allerede i begynnelsen av Johannesevangeliet ser vi at forholdet mellom Kristus og menigheten er som forholdet mellom brudgommen og hans brud: "Den som har bruden, er brudgommen. Men brudgommens venn, som står og hører på ham, gleder seg stort over å høre brudgommens røst." (Joh 3,29)

For å forstå symbolikken med oss som Kristi fremtidige brud, er det en stor fordel å kjenne til hvordan et jødisk bryllup og forberedelsene til dette er. Trolovelsestiden går forut for selve bryllupet. Dette var en skriftlig ekteskapskontrakt som også var juridisk bindende. Denne ekteskapskontrakten kalles på hebraisk Ketubah, og betyr egentlig "et skriv". Ketubah er den jødiske kvinnes rettsdokument. Den uttrykker kvinnens rettigheter og avspeiler hennes høye anseelse. Interessant for oss i denne sammenhengen står det i denne kontrakten hvor mye brudgommen er villig til å betale for å få seg en brud! Når vi gjør Jesus til Frelser og Herre i våre liv, blir vi trolovet med Kristus. Det skriver apostelen Paulus i 2.Kor 11,2: "For jeg er nidkjær for dere med Guds nidkjærhet. For jeg har trolovet dere med Èn mann, så jeg kan fremstille dere som en ren jomfru for Kristus." Og hva prisen for bruden angår vet vi jo at vi ble kjøpt med Kristi dyrebare blod. Paulus er inne på dette med brudepengene i brevet han skriver til den kristne forsamlingen i Efesos: "Dere ektemenn, elsk deres koner, slik også Kristus elsket menigheten og ga seg selv for den." (Ef 5,25) Rettighetene ekteskapskontrakten innebærer er det heller ikke vanskelig for oss å se symbolikken i med hensyn til forholdet mellom menigheten og Kristus. Han har gitt oss binde og løsemakten.

Hva skjer så i forholdet mellom bruden og brudgommen? Jo, brudens måte å godta brudgommens offer på, var å drikke et beger fylt av vin som brudgommen rakte henne. Symbolikken kommer tydelig fram for oss i selve nattverdhandlingen når Jesus tar begeret, takker og sier: "Drikk alle av det! For dette er Mitt blod, den nye pakts blod, som utgytes for mange til syndernes forlatelse." (Matt 26,22) Det neste som skjer er at bruden går igjennom et renselsesbad. I Apgj 22,16 leser vi dette om dåpen: "Og nå, hva venter du på? Stå opp og bli døpt og få vasket bort syndene dine, idet du påkaller Herrens navn."

Når så ekteskapskontrakten var underskrevet, dro brudgommen sin vei med disse ordene: "Jeg går bort for å gjøre i stand et sted!" Fantastisk, ikke sant, for hva er det Jesus sier i Joh 14,2: "I Min Fars hus er det mange rom. Hvis ikke, ville jeg sagt dere det. Jeg går for å gjøre i stand et sted for dere." Det er dette Jesus har gjort, etter Kristi himmelfartsdag. Han er i Himmelen for å gjøre i stand bryllupssalen og vente på at bruden gjør seg rede! "Når Jeg har gått bort og gjort i stand et sted for dere, skal Jeg komme igjen og ta dere til Meg. For der Jeg er, der skal også dere være." (v.3) Men før brudgommen forlater sin brud, gav han henne gaver. I Ef 4,8 leser vi: "Derfor sier Han: Da Han for opp, tok Han fangenskapet til fange og ga gaver til menneskene."

8 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man ha ekteskap til jesus som er mann når man er mann ?

Det er vel enheten med han og faderen som kommer frem som ett bilde på at man blir til ett legeme i kristus kropp ?

Indremisjonens medarbeider

Karin sa...

BjornOlav!
Så underbar beskrivning på bröllopshögtiden i himlen!
Tänk att vår Frälsare och förlossare och Brudgum har köpt oss dyrt med sitt eget Blod!
Ja "äktenskapet" ska fullkomnas i himlen när Han kommer för att hämta hem sin dyrköpta brud!
Tänk att ALLTID få vara med vår Brudgum Jesus!Ja,måtte Jesus hjälpa oss,så att vi alltid varje stund är redo och väntar Honom!

Guds Välsignelse till dej BjornOlav!
Karin
PS.BjornOlav,var kan man köpa din senaste bok?

Anonym sa...

Skal jødene gå glipp av himmelfesten? Ja, alle jøder som ikke har tatt imot frelsen i Jesus Kristus. Eller mener du at jødene har en automatisk adgang til himmelen fordi Faderen elsker dem litt mer enn andre? Ville det vært i overenstemmelse med Faderens kjærlighet til hedningene?

Bjørn Olav sa...

Så langt jeg kan se utgjøres Kristi brud av menigheten. Det er ikke som enkeltpersoner vi er bruden, men bruden er skaren av de som er menigheten. Dermed er det ikke snakk om kjønn i den forstand at vi snakker om mann og kvinne relasjonen. Bruden er de som har gjort seg rede, gjort sine klær hvite i Lammets blod, og er våkne i midnattstimen.

Bjørn Olav sa...

Karin

Våre røtter er jo jødiske, og når vi graver oss ned til dem, og leser de nytestamentlige tekstene også i lys av det jødiske, åpner tekstene seg for oss på en forfriskende måte.

Jeg trodde du hadde fått boken?

Bjørn Olav sa...

I neste artikkel vil jeg skrive om forskjellen mellom Lammets bryllup og Lammets bryllupsmåltid. Denne artikkelen kommer på trykk i morgen, 12.mai 2009.

Karin sa...

BJornOlav;
Har du skickat boken? Jag har inte fått den!
Var det länge sedan du skickade den?
Hoppas att den kommer till rätta!
Välsignelser!
Karin

Bjørn Olav sa...

Vi får prøve på nytt, Karin. Kanskje postmannen hadde glede av den!