mandag, mai 18, 2009

Frank Mangs - evangelisten som fikk lede tusenvis av mennesker til Jesus, del 1





En av Nordens fremste evangelister i moderne tid var Frank Mangs. Tusenvis av mennesker ble vunnet for Jesus gjennom hans rike tjeneste. I en serie med artikler skal vi se nærmere på denne mannen og hans budskap.

Frank Mangs ble født 19. august i 1897 i Yttermark. Hans foreldre, Josef og Maria, ble frelst i sin ungdom gjennom en vekkelse som brøt ut på 1870-tallet. Frank var yngst av seks søsken, og når han var tre år gammel flyttet de til byen Stobacka i Pjelax. 11 år gammel opplever Frank den store tragedien. Han mister sin bror August som dør i en sykkelulykke. Denne hendelsen skaket Frank Mangs djupt, men han hadde gjennom sin søstre fått en barnetro og han visste at broren var hjemme hos Jesus.

I sine memoarer forteller Mangs at han tidlig kjente på en eksistensiell ensomhet. Han kaller dette for "livssmerte". Hans gudfryktige mor var svært urolig for sin sønn, og ba mye for ham. En eller annen gang da vinteren er i ferd med å slippe taket og våren er i anmarsj i året 1914, står Frank Mangs under det stjernestrødde himmelhvelvet, og ser stjernene følger sine baner, så kommer han fram til den erkjennelsen at Gud må ha en plan for det enkelte menneske, også for hans vedkommende.

Etter å ha kommet frem til denne innsikten begynner han aktivt å lese i Bibelen, og i november 1916 deltar han på et bibel- og evangelistkurs i Näsby. Etter at kurset er over drar han til Killinkoski, for å grave skyttergraver. Da kommer kallet.

Blant de 40 guttene han arbeider sammen med er Frank Mangs den eneste som er kristen:

"Jeg fikk en nød for disse kamerater, jeg må gjøre noe for at vanlige mennesker kan bli reddet for Gud. Jeg holder ikke med at man selv lever et gudfryktig liv."

Bildet viser barndomshjemmet til Frank Mangs.

(fortsettes)

1 kommentar:

leins sa...

Hei Bjørn Olav!
Flott at du skriver om Frank Mangs.

Hans bøker er verd å lese. Han har har ei gullpenn, og en beskivelse av Jesus, som er helt unik.

Og mennesker han møtte og forteller så levende om, er sterkt oppbyggende. Hans bøker anbefales, hvis de i dag er mulig å få tak i?

I unge år skrev jeg en stil i en historietime, om kjente menn, der jeg skrev litt om han. Husker han gjorde ett sterkt inntrykk.

Ser fram til din serie om han, som jeg skal arkivere.

Ha en god og velsignet dag i finværet. Må Herren forsatt styrke og bevare deg.