onsdag, august 12, 2009

Den prestelige velsignelsen, del 2





I 1979 ble to små sølvruller på 39 og 79 mm, funnet i Hinnoms dal, et dalføre sør i Jerusalem. Da de ble rullet ut, viste det seg at de inneholdt den aronittiske velsignelsen, eller den prestelige velsignelsen som den også kalles. Velsignelsen var inngravert med gammelhebraisk skrift på tynne sølvblad, før den ble rullet sammen til en liten bokrull. Tekstene viste seg å være 2600 år gamle, det vil si fra det 7 århundre før Kristus. Dette er den eldste bibeltekst som er funnet til dags dato. Det vil si at den er eldre enn de tekstene man har funnet i Qumran i 1948. De eldte bibeltekstene fra Qumran er fra det 3-2. århundre før Kristus.

Det er litt å tenke på dette. Den prestelige velsignelsen fra 4.Mos 6 var så betydningsfull for 2600 år siden at man hang den i en sølvtråd rundt halsen.

Men det er kanskje ikke så merkverdig når vi ser nærmere på innholdet!

Den første velsignelsen handler om materiell framgang.

Det høres kanskje litt underlig ut, men la meg forklare.

"Herren velsigne deg ..." er en påkallelse om at Herren Gud skal velsigne sin forsamling med materiell framgang eller overflod. Rabbi Hirsch som levde i det 19. århundre skriver om dette: "Siden verset konkluderer med en bønn om Guds beskyttelse, så er det klart at vi taler om fordeler som krever beskyttelse etter at de er blitt lovet. Åndelige velsignelser er beskyttet kun på grunn av den personlige verdien (trofasthet) hos mottageren, mens materielle velsignelser alltid er gjenstand for utvendig fare."

Hva godt kan materielle velsignelser være for oss om vi ikke kan beholde dem og nyte dem?

Men selv om det her er snakk om materielle velsignelser, så utelater det ikke også andre former for velsignelse. Vi snakker også om velsignelser i mer generell form, så mengden og type velsignelse er avhengig av hva slags behov vi har.

Derfor er mitt forslag: Spør deg selv hva slags velsignelser du er i behov av akkurat nå, og ta imot Herrens velsignelse over deg!

(fortsettes)

Det store bildet viser Vestmuren eller Klagemuren, i påsken når den prestelige velsignelsen lyses over de fremmøtte.

Ingen kommentarer: