onsdag, august 19, 2009

Positive signaler fra Tyrkia overfor kurdere og kristne



Det skjer spennende og gledelige ting i Tyrkia for tiden. Den tyrkiske regjeringen planlegger nå en stor reform av mindretallets rettigheter. Men det skjer ikke uten motstand. Opposisjonspartiene er rasende.

Det er ennå for tidlig å si noe sikkert om hva dette blir, men patriark Barthelomeos (bildet), som har deltatt på samtalene med den tyrkiske regjeringen beskriver dem som "meget positive og meget vennskapelige."

Reformene vil blant annet bety at kurderne offentlig får tale, skrive og undervise på sitt eget språk, og at trossamfunn for respektert deres eiendomsrett.

Det var lørdag at statsminister Recep Tayyip Erdogan og fem av hans minstre møtte lederne for en rekke ikke-muslimske trossamfunn, blant dem den gresk-ortodokse patriarken, den jødiske overrabbineren og den armenske erkebiskopen. Det ble også ført samtaler med kurdiske ledere.

Etter opposisjonens mening er regjeringen en gruppe med landsforrædere.

På møtet understreket statsminister Erdogan at regjeringen på sin side er motstander av regional, etnisk og religiøs diskriminering.

"Det er viktig å omfatte hele nasjonens 71,5 millioner innbyggere med respekt og omsorg. Det mangler stadig å bli gjennomført noen reformer i praksis, men vi skal nok få rettet på det. Jeg er sikker på at dette demokratiske initiativ vil endre mange ting i dette land," sa statsministeren i følge CNN.

De religiøse lederne benyttet anledningen til å overrekke statsministeren den 88 siders "tilstandsrapporten" over de problemene, som mindretallet i dag må leve med i det tyrkiske samfunnet. Rapporten nevner blant annet stengningen av det gresk-ortodoks presteseminaret Halki, og krenkelser av mindretallets eiendomsrettigheter.

Den gresk-ortodokse patriarken og statsministeren førte private samtaler etter møtet.

Det er all grunn til å takke Gud for det som nå skjer, og be om at reformen kan settes ut i livet. Dette vil kunne bety en større frihet både for kurderne og de kristne i Tyrkia.

Ingen kommentarer: