lørdag, august 22, 2009

Russisk politi stormet familieleir for baptister og nektet dem å fortsette



11.-21.juli skulle 70 medlemmer av baptistmenigheten i Ryazan i Russland arrangere familieleir, i en landsby som ligger 90 kilometer fra denne byen. De skulle sette opp sine telt og gjøre som de pleier: be, synge kristne sanger, lese Bibelen og være sammen. 16. juli dukket to politimenn opp, sammen med distriktsanklageren, representanter for FSS (tidligere KGB), ulike myndighetspersoner, en økolog samt visesjefen for administrasjonen i Korablinskogo området. Disse forlangte at teltleiren øyeblikkelig ble oppløst. Da medlemmene av baptistmenigheten protesterte, fikk de beskjed om at protesten ikke kom til å bli tatt til følge. Leiren skulle ryddes. Barna ble da sendt hjem med det samme til Ryazan, mens flesteparten av de voksne ble igjen for å ta ned teltene og rydde leiren. De 70 baptistene oppholdt seg i et offentlig skogsområde, hvor alle har lov til å ferdes.

21. juli kom en advokat som representerte administrasjonen i Korablingskogo sammen med en politimann, for å forhøre seg med de ansvarlige for leiren om hva som hadde skjedd.

Baptistene i Ryazan er sjokkert over det som har skjedd. De føler de er blitt behandlet som om de var potensielle kriminelle. Pastor Andreij Krylov forteller at en av årsakene til at de arrangerte sommerleiren ute i det fri, var at menigheten har mange medlemmer med store familier. De har ingen mulighet til å sende barna sine på dyre ferieturer, så de bestemte seg for å feriere i et offentlig skogsområde. Som pastor Krylov sier: "Vi forstyrret ingen, ikke drakk vi og ikke har vi forbrutt oss mot noen lov."

Pastor Krylov ble også brakt til administrasjonssenteret, hvor han ble fotografert som man gjør med forbrytere, og fingeravtrykkene hans ble tatt. Mange av barna ble skremt av politioppbudet. Teltleiren ble ransaket. Overfor pastor Krylov viste representantene for administrasjonen i Korablingskogo en ekstrem intoleranse overfor det faktum at dette var baptister. Pastor Krylov forteller at advokaten til administrasjonen hadde tatt ham til side og sagt:

"Hadde det ikke vært for at denne saken er religiøst motivert hadde vi ikke hatt noen sak. Han gav også uttrykk for at han fullt og helt støttet opp om den russiske staten, og at alle har èn ortodoks tro. Da jeg spurte ham om om han ønsket at jeg skulle tenke annerledes svarte han: 'Du trenger ikke det, men barna dine trenger det.' Jeg sa da: 'Barna mine?' Og fikk et bekreftende svar."

Presidenten i Den russiske føderasjonen har utropt 2009 som "familiens år". Til dette sier pastor Krylov:

"Myndighetene i Korablinskogo området har klart og tydelig demonstrert sin holdning til familier med mange barn, de har vist sin intolleranse for andre menneskers tro, og neglisjert den friheten som vi er garantert i vår grunnlov."

Det harde presset som pastor Andreij Krylov er blitt utsatt for har ført til at han har fått problemer med hjertet, og må nå ta medisiner for dette.

Bildet viser russisk politi i en annen anledning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dette minner om tidligere tiders forfølgelse av baptister i Russland. Særlig også når FSS er med. Står vi foran en ny tid med forfølgelse av kristne i Russland? Hva tror du om det?

Bjørn Olav sa...

Vi ser absolutt alarmerende tegn på en forverret situasjon for protestantiske kristne i Russland. Det er ikke likt alle steder, men enkelte steder gir dette seg utslag i trakassering, og direkte forfølgelse. Dessverre er det i enkelte tilfeller en uheldig sammenblanding mellom den russiske statsmakten, og Den russisk ortodokse kirke. Det er nok tilfellet i denne saken.

Russiske myndigheter bruker nok frykten for terrorisme, som absolutt er reell enkelte steder, til å slå til mot andre grupper. Det er interessant å merke seg at særlig uregistrerte baptister er utsatt for mydnighetene. Slik har det vel i grunnen alltid vært.

Et annet interessant trekk er at FSS, tidligere KGB, nå involverer seg i enkelte av disse sakene.

Jeg vil anbefale deg til å følge med på http://www.martyrkirkensvenner.blogspot.com hvor vi kommer til å berøre disse temaene, og de konkrete situasjonene, i tiden fremover.