mandag, juni 28, 2010

Israel og Hellas vil samarbeide

På sine nettsider kan Dagen/Magazinet i dag fortelle om den nye, og meget interessante alliansen mellom Hellas og Israel. Umiddelbart etter at Tyrkia brøt militæralliansen med Israel, sto statsminister George Papandreou klar og har nådd tilbudt Israel en minst like viktig og god militærallianse med Israel.

Dette er interessant av flere årsaker. Det er først nå - etter krisen som oppstod i kjølvannet av de såkalte "freds"-konvoiene til Gaza - at verden så smått begynner å forstå konsekvensene av statsminister Erdogans gradvise re-islamisering av Tyrkia. Men vi ser det nå: Tyrkia blir mer og mer muslimsk. Det merkes også ved at situasjonen til landets kristne befolkning er blitt mye vanskeligere.

Midt oppe i dette havner så Hellas i det verste økonomiske uføret på mange år. Og grekerne kan sin historie. Det greskortodokse Hellas var i lange århundrer undertrykket av de ottomanske tyrkerne. Og konflikten på Kypros er et tydelig symptom på at Hellas fortsatt opplever Tyrkia som en truende nabo. Etter at statsminister Erdogans kom til makten er nok også dette enda mer følbart.

Mens Hellas ligger med brukket rygg opplever landet at israelere er villig til å satse økonomisk i landet deres. Det gjorde inntrykk. Mens mesteparten av verden vendte Hellas rygget var Israel der. Nå kan dette samarbeidet være med på å sikre Israel en viss trygghet etter at Tyrkia brøt samarbeidet.

Les her om dette her:

http://www.dagenmagazinet.no//Nyheter//Utenriks/tabid/249/Default.aspx?ModuleId=67624&articleView=true

Ingen kommentarer: