tirsdag, juni 15, 2010

Merkelig dåpsundervisning hos noen "ny-messianere"

Noen av de nye messianske miljøene i Norge blir merkeligere og merkeligere. En som går rundt og kaller seg "apologet" hevder at dåpen er for jødene etter at menigheten er bortrykket. Vedkommende hevder at kun jøder skal døpes, for misjonsbefalingen gjelder dem, ikke oss. Begrunnelsen skal blant annet være at Paulus ikke døpte. Dessuten mener den samme "trosforsvareren", at det er feil å tilhøre en menighet som har navn, men at man skal slutte seg sammen i husmenigheter.

Nå er det jo ikke vanskelig å tilbakevise "apologetens" påstander som den vranglæren det er. Det kan de fleste som leser sin Bibel gjøre. Det er ikke der problemet ligger. Det som gjør dette alvorlig er at enkelte ubefestede mennesker hopper på dette. Den samme "apologeten" opererer med forskjellige Facebook sider, og det er nok slik at enkelte ukritisk blir medlem av disse sidene uten å tenke så mye på hva som er det læremessige grunnlaget. Jeg ser at flere av medlemmene av disse FB-gruppene kommer fra Evangeliesenterbakgrunn. Bakgrunnen deres gjør dem da også ekstra sårbare, for den samme "apologeten" snakker mye om Guds nåde, og plukker litt her og litt der fra den såkalte "crazy grace" forkynnelsen.

Hva dåpen angår så har jo den fulgt den kristne kirke siden dens grunnleggelse, etter direkte befaling fra Jesus selv:

"Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler, døp dem til Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn." (Matt 28,19)

Det står ikke: "Gå ut og gjør alle jøder til disipler, døp dem ..." Det står: "Alle folkeslag..."

Markus er like tydelig: "Gå ut i all verden og forkynn evangeliet for hele skapningen. Den som tror og blir døpt, skal bli frelst, men den som ikke tror skal bli fordømt." (Mark 16,16)

Og Paulus, joda han døpte han også! Både Krispus og Gaius, og Stefanas og dennes huslyd, jfr 1.Kor 1,14-15, og ingen av dem var jøder. Dessuten skrev han om dåpen ved flere anledinger. Rom 6 og Kol 2,12 er gode eksempler på dette.

Dessuten ble det jo også i aposteltiden døpt mennesker som ikke var jøder. Etiopieren vi leser om i Apgj 8, Kornelius som var offiser i Det italienske regimentet (Apgj 10 og 11), og fangevokteren i Filippi. (Apgj 16)

Å bli en del av en lokal kristen forsamling er jo også noe Det nye testamente lærer oss. La oss be om at de som kommer inn under disse merkelige lærdomsvær, at de finner gode menigheter som kan lære dem hva Guds ord sier.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, dette var underlig lære. Fint at du tar opp noen av disse strømningene i vår tid. Det er god grunn til å avsløre hva vranglære handler om. Ole Petter

Anonym sa...

Det er vanskelig å skjønne noe av det du skriver sålenge vi ikke aner hvor du sikter, men umiddelbart synes jeg kombinasjonen av nådeforkynnelsen, og den nymessianske bevegelsen (eller hva vi nå skal kalle den) høres rart ut.

Mye av det sentrale fra de nymessianske er jo nettopp lovens stilling, og at hedningene i en eller annen form må følge den.

Men som sagt er det minst like interesssant at mange Norske israelsmiljøer, enkeltpersoner og skandinaviske nordmenn med base i Israel er på glidning mot en eller annen slik nymessiansk form for kristendom lignende den Lars Enarson står for.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Gro Wenske som du legger ut en artikkel fra nedenfor er jo et godt eksempel.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Den hebraiske bevegelsen er det noen som kaller den.

Denne bevegelsen er slett ikke entydig. Vedkommende som jeg sikter til blander nok sammen både det ene og det andre: litt nådeforkynnelse, dispensjonalisme, "messiansk" kristendom, etc. Dette karakteriserer noen av disse gruppene.

Jeg vil ikke si at "mange norske israelsmiljøer" er på glidning mot en eller annen "nymessiansk form". Det stemmmer dårlig overens med det Israelsmijøet som utgjøres av Internasjonale Kristne Ambassade, Ordet og Israel, Pinsevennenes Israelsarbeid - og disse utgjør jo den største andelen av disse gruppene. Heller ikke Gro Wenske er et eksempel på den nye retningen som feirer sabbat.

De du refererer til er små grupperinger som for det meste driver for seg selv.

Storstrand sa...

Jøje meg!
Jeg skjønner mer og mer at det er bruk for meg som korrektiv på den messianske siden!

(Jeg regner meg selv som messiansk troende og er sjokkert over alt det merkelige såkalte "messianske troende" finner på.)

Bjørn Olav sa...

Storstrand: Det trengs nok en skikkelig gjennomgang av mye av denne læren. Og det trengs før flere blir forført.