søndag, juni 20, 2010

Hjemmesnekret tro og personlig bibellesning, del 1

Vår tid er preget av mye hjemmesnekret tro. Man plukker litt her, og litt der, og setter det så sammen til det som er ens egen tro og overbevisning. Dette skjer ikke bare i såkalte nyreligiøse grupper, men er også blitt et utbredt fenomen blant enkelte kristne. Noe av det som karakteriserer sistnevnte gruppe, er at de som bedriver denne formen for selektiv sjølplukk i Bibelen, er at de for det meste holder seg borte fra menigheten og går sjeldent eller aldri på møter. Troen er blitt privatisert.

Johannes Kleppa, redaktør for Dagen/Magazinet skriver om privatisert bibellesning, i en leder i Velsignet helg i går. Han er inne på det vi med rette kan kalle hjemmesnekret tro:

"Vi lever i det vi kaller postmodernismen, og denne ber i seg ei misforstått form for individualisme, der denne delvis får egoistisk, relativistisk og privatisert form. Den einskilde vert seg sjølv nok, og ein tenkjer i lys av seg sjølv og vert subjektiv i sine oppfatningar. Fellesskapet og den objektive sanninga taper posisjon. Det pregar også kristenlivet og forholdet til Guds ord. Ein tenkjer lett at ein klarer seg på eiga hand som kristen ved å lesa i Bibelen for seg sjølv og gjerna seg opp si eiga meining ut fra det ein les.

Slik tenkjer ikkje Skrifta. Etter Guds ord høyrer vi til i den kristne forsamlinga, og vi skal høyra Guds ord og granska Skriftene som del av livet i forsamlinga. Då får vi det korrektivet og den oppbygginga for trua og livet som ligg i Guds folk, nådegåvene og forkynninga. Problemet er ikkje at folk driv med personleg bibelstudium - tvertimot bør det gjerast mykje meir. Problemet er at mange er for alt for lite i den kristne forsamlinga og høyrer alt for lite forkynning og undervisning. Det skaper ei usunn privatisering av kristenlivet og ei misforstått individualisering av forholdet til Guds ord.

Det er ein form for åndelig hovmod om vi trur at vi kan klara oss med det personlege bibelstudiet, eller at vi ikkje treng den hjelpa som ligg i den historiske bibeltolkinga. Privatisering av bibellesninga er å oversjå det som ligg i dei ulike nådegåvene til å forkynna og undervisa, og det er å sjå bort frå den plassen Skrifta har i forsamlinga. Bibellesning og forkynninga må gå hand i hand - om bibellesinga skal få sin rette posisjon og funksjon."

Så langt Johannes Kleppa. Jeg tror Kleppa er inne på noe særdeles viktig. Jeg skal komme tilbake til dette i en ny artikkel, hvor vi skal se nærmere på betydningen av å forstå Skriften sammen med menigheten. Vi har nemlig mye å lære av synagogegudstjenesten og den første kristne forsamlingen.

(fortsettes)

5 kommentarer:

leins sa...

Hei Bjørn Olav!
Skremmende utvikling!

"Heimsnekra lære" kan føre en inn i filosofiens tankemønstre.

Tvlsomt om disse blir med når Jesus
henter sine, disse som VENTER på sin Frelser.

Paulus nevner for den unge Timoteus,om de som ikke tåler den SUNNE lære, ..."ettersom det klør i øret på dem". ((2 Tim.4,3)

Hørte i natt på en CD av Einar Lundby, der han talte bl.a. over Salme 23, og om å SETTE Guds Ord
over alt i livet.

De "heimsnekrede" hadde neppe
likt en slik suveren klassisk forkynnelse, av en som har satt dype spor i Norge, ikke minst på Hedemarken.

Anonym sa...

Ja,det er så mange fordømmende kristene som tolker bibelen Guds hellige evige ord etter eget hode.
Selv holder jeg meg til den ortodokse kirkes lære selv om den møter stor fordømmelse blant moderne kristene.
Man ser hvordan Guds ord blir brukt for å fremme både det ene og andre fra politiske partier som er ugudelige blir hellige for dem gir gratis sprit.
Nei, jeg holder meg til den sunne første lære mot om så hele poppulær kristendommen med sine tolkninger av Guds ord.Det sitter en Pastor på hvert nes å tolker hver sine tolkninger,nei la oss holde oss til dem som kjenner den første sunne lære.

La oss gå til kildene.

Boken Den ortodokse kirkes lære om frelsen side 85.

"Guds kjærlighet og menneskenes kjærlighet er ikke to forskjellige kjærligheter, men heller to aspekter av den ene og sanne kjærlighet, som leder til lyset. Se det er klart. Kjærligheten omformes til lys. Og lyset er Gud-dommen selv: "lyset er Faderen, lyset er logos, lyset er likeså nedn hellige ånd " forkunner Pinse-hymnen. Forenet med kjærlighet til lys. Mennesket blir fylt med det Evige selv, blir også mennesket til lys. mennesket blir fylt med det Evige og Uskapte Lys, gjort rede til å stige inn i det evige lys, det guddomelige Riket hvor den Hellige Treenigheten skinner i hjertene til hvert menneske som har oppnådd det, Alle som har vandret på guddomliggjørelsensens vei som har tilegnet seg dette guddomelige lys, vil skinne som nye soler i det guddomelige Riket. De vil bli forklaret, omformet av den Hellige Ånd som skjenker dette lyset, og de vil bli sønnens lignelse. De vil selv bli som andre Kristuser"

Jesus gi Bjørn Olav styrke til å våge å la disse ord komme frem på siden.La Han slippe all frykt fra trosmakter omkring Han som tror dem vet best.Jesus jeg vet du elsker Bjørn Olav og jeg vet at Han forstår dine ord i Guds ord som er gitt dem hellige så demmes forståelse av ditt ord skulle være det renest frem til idag.
Må Han få styrke til å stå i sitt hjerte å føe kirkens løre som du Jesus gav dem med dine egene læppper da du vandret på jorden.Du utrustet din ekte kirke med forståelsen av dine ord så din lære skulle finnes når du kom tilbake.Det gjør ike noe at dem du viser den dypeste sannheten i Guds ord blir sett på som rare når du og kirken Jesus vet at det er riktig.
Tilgi alle dem som tror dem vet bedre en hva du sa til dem hellige og kirken Jesus.
Jeg holder fast om Bjørn Olav vil ha meg på siden eller ikke for det ønsker du Jesus.

Må man vokse i visdom
Venn i Kristus

PowerShot-x sa...

Del 1: Bra skrevet!

Det er ikke det at det ikke fantes ondskap før. Det var nok lettere å forkynne før, den gang menneskene forstod hva som faktisk var godt, mennesker ble frelst for det de så at det som ble sagt var sant og rett, så de tok imot. Om vi kommer med sunnhet, som vi vet summen i bibelens ord er, så kan ikke verden lenger ta den imot sånn som før i tiden. Det blir heller sånn at de mener bibelen er ond fordi den taler imot synd og ondskap, for et rettferdig liv i Kristus. Mange mennesker kan ikke lenger ta imot den sunne lære, de blir anstøtt av den til de grader. Det er jo derfor staten og media ønsker å fjerne bibelens ord som noe avlegs og trangsynt. I nær fremtid vil man bli forfulgt fordi man sier hva Guds ord sier. Vi har allerede sett antydninger til det, i bla denne rettsaken i sverige hvor denne pastoren skulle dømmes for å ha forkynt Guds ordning for ekteskapet, at homofili var synd. Det vil komme en dag da Norge ikke lenger ønsker å kalle seg en kristen nasjon.

Tenk at vi har en stat som har gått ut å sier; barn trenger ingen mamma. Barn trenger ingen pappa. De trenger ikke den opprinnelige institusjonen, (og menigheten er vår opprinnelige institusjon). De har skrevet det ned i sine lover! Sånne uttalelser og andre ting forteller meg om at de siste tider må være veldig nær, kanskje nærmere enn vi tror. Menneskene, naturen, ja selv universet er i ferd med å gå bort fra sin normale adferd. Alt som var normalt, sant og rett er iferd med å forsvinne. Det var noe som spurte Billy Graham; Hva er det første du vil peke på som kan fortelle at enden er nær? Billy Graham svarte; Moralen i samfunnet!

Jeg tror vi trenger den sunne lære og brødre mer enn noen sinne i disse dager, altså forsamlingen. Det er i dag viktigere enn noen gang å forsvare menigheten og Guds rene ord, som Guds gave og ordning til oss. Det er jo fint når mennesker faktisk lar Guds ord være malen for sin tro i liv og lære. Men det blir så galt når de begynner å plukke bibelen istykker etter som det passer dem, uten selverkjennelse eller oppriktighet. Sannheten er at de er ubefestede, og ulærde. De farer hit og dit med sin ødeleggende lære. Men det er vel litt sånn med einstøinger, de blir litt sære og spesielle av ensomheten. Vi trenger almenheten for å bevare et sundt sinn. Vi trenger å bli formet, ellers blir vi deformet og rare. Jeg trenger venner og de gavene som Gud har lagt ned i dem for å utvikle meg sundt og stabilt. Det hender jeg faktisk også gjør noe dumt, da trenger jeg min omverden som kan være som speil i mitt liv. Guds plan er økumenisk, og mangfoldig. Man kan ikke være armer, ben og fingre osv på en gang. Guds plan å hensikt med menigheten er at den skulle fungere som en kropp, og at kroppen skulle bygges
opp av tjeneste gavene, og Jesus være hodet for kroppen. Så om jeg forkaster hele menigheten så er jeg jo til de grader borte fra Guds vilje, og forkstet hodet i samme slengen. Hode og kropp henger sammen.

PowerShot-x sa...

Del 2:

Menigheten har vekst potensial, og trenger våres bønner og tårer. De som forbanner menigheten må forstå at menigheten er mennesker, som har vekst potensiale og er Gud barn, våre brødre og søstre i Herren. Det står vel heller ingen profetier om at menighetene skal dø ut, at Jesus skal forkaste den helt og forlate sin brud, eller gå ut i skillsmisse mot den. Jeg kjenner ikke så mye om disse 7 menighetene i åpenbaringen, så dette er jo bare tanker. Det er jo selvsagt en tanke at i åpenbaringen var det bare 2 av de 7 menigheter som holdt stand. Det vil ikke si det samme som at de 7 ikke ble stående. Det kan faktisk være de ble omvendt, og fikk leve. Det ville jo vært veldig intressant å sett hva som hendte videre, eller om det finnes noen andre nedtegnelser i historien om disse menighetene. En ting er sikkert de må ha fått bakoversveis av beskjeden de fikk, det
er mulig det førte til en omvendelse. Det står at i de siste dager skal Gud utgyte av sin ånd, så det vil bli vekkelse og en oppvåkning for menighetene. Nå blir det ikke menigheten som feller oss som noen mener, men om vi fører et liv på linje med summen av Guds ord og vandrer i Hans kjærlighet. Det blir litt dumt om jeg henger meg opp i feks 10 prosent som jeg ikke kan se stemmer helt, og overser 90 prosent av en svært oppbyggelig tale. Jeg har sett folk bli så bitre og sinte pga av de 10 prosentene at de helt overser det 90 prosentene som var svært bra. Kritikk er bra, men ødeleggende om vi ikke er nyanserte og sanne.

1Ts 5:11-13 11 Derfor, trøst* hverandre og oppbygg hverandre, slik dere også gjør.
12 Og vi ber dere innstendig, brødre, om å anerkjenne dem som arbeider blant dere, de som er deres forstandere i Herren og som oppmuntrer* dere.
13 Dere skal omslutte dem med overveldende stor kjærlighet for deres gjernings skyld! Hold fred med hverandre!

Jeg har også hørt disse som sier de ikke behøver lærere fordi det står at DHÅ lærer de alle ting. En liten ting; Hvordan kan
det ha seg at de første kristne trengte/hadde lærere, Gud innførte lærere. Nå trenger man plutselig ikke lærere pga av DHÅ lærer de alt? Det burde jo få en til å tenke litt etter, kanskje mistolker man det at man ikke trenger lærere. Kan det være at vi faktisk trenger lærere, da vi ennå er under samme kår som de første kristne? Jeg er så enig i at vi absolutt trenger undervisning og motangrep på en sånn ødeleggende lære. Faktisk står det i 1Ts 5:11-13 at vi skal anerkjenne og omslutte de som er våre forstandere med overveldende stor kjærlighet for deres gjernings skyld. Hva er deres gjerning? At de hellige skulle bli utrustet til tjenestens arbeid, til oppbyggelse av Kristi legeme, Jeg skal altså kaste meg over det for å få tak utrustningen så mye som mulig, Ef 4:11-16.

Heb 10:23-25 La oss uten å vakle holde fast ved bekjennelsen av vårt håp, for Han som gav løftet, er trofast.
24 Og la oss se til hverandre for å tilskynde til kjærlighet og gode gjerninger.
25 Og la oss ikke svikte vår egen forsamling, slik noen pleier å gjøre, men la oss formane(oppmuntre) hverandre, og det så mye mer som dere ser at Dagen nærmer seg.

Jeg liker dette at vi skal se til hverandre, og formane (altså oppmuntre) hverandre :) Poenget kommer også ved at nå er tiden virkelig nær enden, da er menigheten spesielt viktig sier heb 10:25. Så nå må vi stå sammen mer enn noen sinne!

Formane møter oss særlig i NT og betegner oppmuntringer, påminninger og tilskyndelser som kan gi framgang i helliggjørelsen. De mest brukte greske ordene er parakaleín (subst. paráklesis), tilkalle, oppmuntre, trøste, bønnfalle, formane, 1Tess 5:11, og noutheteín (subst. nouthesía), å legge på hjerte, tilrettevise, påminne, formane, 1Tess 5:12.

Anonym sa...

Det er mye fint i ordene til "alt mellom himmel og jord " Men jeg har ett lite viktig spørsmål til Han og dere.
Jesus sier hvorden skal den blinde lede den .... Det er tydelig i Guds ord at dem som skulle lede menigheten var dem mest utrustende i ånden og ydmyke.

Det vi ser i menighetene er ofte dem som er størst i munnen med sine talegaver til å lage en god i storie ut av noen ord i Guds ord.
Man kan sitte å høre på dem at dem ikke vet hva ordene betyr i Guds ord. Man må vite Paulus at menesket har kropp,sjel og ånd for å tolke eks. det indre menneske osv.
Jeg tror at Bjørn Olav eer av dem få i Norge som forstår hva jeg snakker om.
Ordet uten Guds ånd blir ofte ord uten dybde selv i Guds ord.
Men mange gode historier i dressen fremme blir det jo av å tolke etter eget hjerte som ofte har verdens ånd for man ikke er i indre bønn hver dag.
Mange predikanter troe å si noen or om dagen kan få dem til å kjenne Guds dype ord bibelen.
Takk for Bjørn Olav som er håpet for kristen norge
Venn i kristus