mandag, juni 14, 2010

Frukten av Helligåndens arbeid i den troendes liv, del 18

Om du har like liten tålmodighet som meg, trenger du den Åndens frukt som på gresk heter "makrothymia". Ordet er egentlig sammensatt av to ord: makros som betyr lang, og thymos som betyr sinn eller temperament. Bokstavelig betyr da ordet lang-sinn, lang-temperament - det vil si et sinn som beholder sin styrke og selvbeherskelse lenge. Kjenner du deg igjen?

Hogg og Wine har definert dette ordet slik: "Langmodighet er selvbeherskelsens kvalitet når vi står ansikt til ansikt med provokasjon, som vi da ikke hastig besvarer eller straks straffer."

Langmodighet eller tålmodighet er det motsatte av vrede.

Faktisk brukes ordet om Gud. I 2.Mos 34,6 sier Gud dette om seg selv:

"Herren, Herren Gud, Han er barmhjertig og nådig, sen til vrede og rik på miskunn og sannhet."

Vi finner det samme igjen i Rom 2,4:

"Eller forakter du Hans rikdom på godhet, overbærenhet og tålmodighet. Skjønner du ikke at Guds godhet leder deg til omvendelse."

I 1.Pet 3,20 beskriver så apostelen Peter Noahs ark, og så skriver han:

"... de som tidligere var ulydige den gang da Guds tålmodighet ventet i Nohas dager, mens arke ble bygd."

Langmodighet eller tålmodighet er det motsatte av hissighet. Det er også det motsatte av å ta seg selv til rette, og det er det helt motsatte av hevnlyst og gjøre gjengjeld. En litt morsom oversettelse av ordet kunne vel være at man er "lang i lunta"!

Denne Åndens frukt gjør oss tålmodige og overbærende med andre mennesker. Dette er en Åndens karakter som gjør oss uselviske og som overvinner de primitive instinktene våre om at vi skal ha hevn.

I Ord 16,32 kan vi lese:

"Den som er sen til vrede, er bedre enn den som er mektig. Den som kan styre sitt sinn, er bedre enn den som inntar en by."

(fortsettes)

Ingen kommentarer: