mandag, juni 07, 2010

Herrens gjerning i Romania, del 1


Guds rike går fram i Romania! Gjennom gode venner og kontakter, får vi stadig oppmuntrende nyheter om hva som skjer i dette kontrastenes land. Her er det blendende vakker natur, og hjerteskjærende fattigdom. Her er det massevis av ressurser, og samtidig store behov både materielt og åndelig. Vi skal i denne og noen arikler fremover se på noe av det Gud gjør blant rumenerne i eget land.

Da den anabaptistiske vekkelsen brøt løs i kjølvannet av reformasjonen på 1600-tallet, startet også forfølgelsene mot dem. Enkelte anabaptister fant et skjulested i Transsylvania. Her forble de til 1762, da de igjen måtte flykte på grunn av forfølgelser som var brutt ut i Russland. De anabaptistiske vitnene etterlot seg et tydelig Kristus-vitnesbyrd hos de rumenerne som stiftet bekjentskap med dem. Gjennom dem fikk de høre om Jesus, og lese Guds ord på egenhånd. Et spirekraftig frø var sådd i rumensk jord.

Men det går noen år før det skjer noe som skulle få dette frøet til å spire og bære frukt. I 1856 flytter en tysk familie til Bucarest. De er en del av en bølge tyske innvandrere som kommer til Romania på denne tiden. Denne familien danner den første tyske baptistmenigheten i Romania. Seks år senere, i 1862, kommer det baptister fra Ukraina til det sørlige Dobrogena-området, og i landsbyen Catolai grunnlegger de den første ukrainiske baptistmenigheten i Romania. I 1870 starter de opp et misjonsarbeid i Bucarest - Tulsea Baptistkirke. Tyske og ungarske baptistmisjonærer starter så opp et arbeid i Transylvania, og i 1874 var det grunnlagt menigheter i landsbyen Salonta Bihor. Denne landsbyen bestod i all hovedsak av ungarere.

Den aller første rumensk-språklige baptistmenigheten ble grunnlagt i 1886 i landsbyen Chesa. Nå fikk evangeliet føtter å springe på i Romania. Evangeliet spredte seg som ild i tørt gress, særlig i Bihar og Arad området. Lokale menigheter dannes overalt. Den rumenske baptistunionen ble grunnlagt i 1919.

I 1922 viser statistikken at baptistunionen i Romanian har 22.228 medlemmer, i 1930 er tallet steget til 60.562 og i 1942 er tallet steget til 93.842 medlemmer.

(fortsetter)

På bildet ser vi medlemmene av en nystartet baptistmenighet i Bosco. På det lille bildet døpes en mann som nylig er kommet til tro på Jesus.

Ingen kommentarer: