torsdag, juni 17, 2010

Frukten av Helligåndens arbeid i den troendes liv, del 21

Tenk at det finnes en Åndens frukt som heter: vennlighet!

Det er litt interessant at vi nå er kommet til det midterste ordet i listen over Åndens frukt i Gal 5,22. Det er nevnt fire Åndens kvaliteter før dette, og fire etter. Med andre ord er det vennligheten som binder det hele sammen.

Det andre vi kan merke oss som er interessant i denne sammenhengen, er det greske ordet for vennlighet. På gresk er det: chrestotes. Vi legger øyeblikkelig merke til likheten med ordet "Kristus"

Visste du at et av de vanligste ordene man gav en slave den gang, var Chrestos. Med det beskrev man en egenskap som man ville at den ideelle slave skulle ha. Ordet beskriver en raus holdning, kanskje vi kunne si "raus ånd", og vi kan lære mye av hvordan dette ordet er brukt i Det nye testamente. F.eks er det brukt til å beskrive det som kalles Kristi åk:

"Ta Mitt åk på dere og lær av Meg, for Jeg er mild og ydmyk av hjertet, og dere skal finne hvile for sjelene deres. For Mitt åk er gagnlig, og Min byrde er lett." (Matt 11,29-30)

Et åk er noe man legger over skuldrene når man skulle bære noe - f.eks vann. Det som menes er at dette åket - Kristi åk - ikke gnager! Det er "vennlig" mot oss. Det å bli trukket inn i Jesu nærhet, som billedbruken med åket innebærer, har ikke noe hardt eller brutalt ved seg. "Lett" får forresten ikke denne meningen så altfor tydelig fram. Vi kan vel ikke beskrive det kristne livet som "lett". For mange av oss har det vært vankelig til tider. Men forholdet til Jesus gnager ikke, med mindre når vi begår synd og forsøker å komme oss unna med den!

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...

Godt at Jesus kjærlighet minner oss når vi ikke følger Gud ord.
Når Guds kraft er med oss er det lett å bære. Det er ubehagelig å si at en broder må vende tilbake til Jesus hjerte fra verdens ånd.I verdens ånd er det bare frykt for alt man ikke forstår og synd for man velger å slukke smerten med kjødets synd.
nei jag mot det evige gode så det kan omslutte dit kjød så det kan føle Jesus kjærlighet.
Da er ingenting i sindet som kan gi motløshetens ånd som er den værste fiende for den holder igjen gleden i mennesket.

Jeg jeg jager mot Gud for jeg er grepet av Jesus kristus.

Venn i kristus