torsdag, juni 10, 2010

Nytt bokprosjekt - denne gang om Salmene

Jeg har nå tatt fatt på et nytt bokprosjekt. Boken om Jesusbønnen er snart ute for salg. I tomrommet som oppstår etter en slik skriveprosess, har jeg gitt meg i kast med en ny bok som tar for seg en del av Bibelen som jeg er blitt veldig glad i: Salmene.

Salmenes Bok er jo Bibelens egen bønnebok. Når man ber Salmene blir man en del av en ubrytelig lenke med mennesker som har bedt dem siden de ble skrevet. Bønnepraksisen med å be Salmene er jo noe den kristne kirke har arvet fra vår eldre bror: jødene.

Salmenes Bok inneholder det meste. De 150 salmene gir oss Gudsåpenbaring fra forskjellige perioder i Det gamle testamente: skapelsen, patriarkenes tid, kongetiden, og tiden før og etter fangenskapet i Babylon. Her får vi høre om glede og sorg, krig og fred. Her er tilbedelse, lovsang og klagesang. Profetier og løfter om den kommende Messias danner en sterk understrøm gjennom alle de 150 salmene som Salmenes bok består av.

Det er heller ingen tilfeldighet at jødene kaller boken "Sefær tehillim" - lovprisningsboken.

Boken jeg skriver om tidebønnspraksisen blir ingen kommentar til alle de 150 salmene. Men jeg velger ut noen, og da særlig de som er brukt i jødisk tradisjon til Herrens høytider, og salmer som har hatt og har betydning i eget liv. Når boken blir ferdig har jeg ingen formening om nå, men jeg skal holde bloggens lesere orientert om hva som skjer underveis. Ennå har jeg mye igjen på boken om anabaptistene. Jeg tar en dag ad gangen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Spennende! Alle dine bøker er til stor velsignelse!