torsdag, juni 17, 2010

Feiret 350 års minnet for boken om martyrenes historie

Det er i år 350 år siden boken "Martyrs Mirror" ble utgitt. "Lik Bibelen har denne boken et sterkt budskap for vår tid," sa historikeren James Lawry da han ledet et seminar om boken ved Elizabethtown College i Pennsylvania 8.-10. juni.

"Forfølgelse, mørke kjellerhull, lenker - dette er langt fra vår erfaring. Vi lever i en materialistisk verden, som nederlandske mennoniter gjorde i 1660 da Thieleman van Braght reviderte og la til tidligere bøker og oversikter over kristne martyrer, i den hensikt å antenne en vekkelse," sa Lawry i sitt seminar, og la til: "Martyrs Mirror er rett medisin for det 21. århundres kristne."

Mer enn 60 mennesker fra ulike grener av den anabaptistiske bevegelsen hadde funnet veien til Elizabethtown College disse dagene. Blant dem var det mange historikere og professorer. De ønsket å markere 350 års jubileet for Martyrs Mirror, som har undertittelen: "Det blodige teater eller Martyrspeilet for dåpssinnede eller forsvarsløse kristne." I denne boken forteller Thieleman van Braght om martyrene i den tidlige kirken og forfulgte grupper i Europa og frem til anabaptistene på 1600-1700 tallet.

En av disse historiene handler om Anneken Jans, som ble druknet i 1539 i Rotterdam, etter at hun ble arrestert for å ha sunget en salme offentlig. En annen er historien om Dirk Willems - også han fra Nederland - som klarte å flykte fra fengsel men som stanset opp under flukten for å redde han som forfulgte ham. Forfølgeren hadde nemlig gått gjennom isen. Dirk Willems ble arrestert umiddelbart etter at han hadde reddet denne mannen, og ble henrettet i 1569.

I 1748-49 sørget mennoniter for å få oversatt den vel 1500-sider tykke boken. Det var den største boken noensinne trykket i kolonitidens Amerika. Siden har boken kommet i en rekke nye opplag. Dessverre forefinnes ingen norsk oversettelse, men for de av dere som leser engelsk, er dette vel verd å gi seg i kast med.

Bildet viser en av de eldste trykte kopiene av Martyrspeilet.

Ingen kommentarer: