fredag, juni 18, 2010

Samtidige av Menno Simons, del 1

Ved ulike anledninger har jeg skrevet om Menno Simons, en av anabaptistenes mest sentrale skikkelser. Men i likhet med mange andre betydningsfulle menn, sto han ikke alene. Det fantes andre rundt ham, som også var hans nære venner og medarbeidere. En av dem var Dirk Philips (bildet), 1504-1568.

Dirk Philips var fra Leeuwarden i Nederland, født som sønn av en prest. Han ble fransiskanermunk, og kunne både latin, gresk og hebraisk.

I 1533 sluttet han seg til anabaptistene, han ble døpt i Leeuwarden av Pieter Houtzager og ordinert som eldste kort tid etterpå. Dirk Philips ble en innflytelsesrik leder og en ledende teolog blant anabaptistene i Nederland og i det nordlige Tyskland. Han skrev mye om menighetstukt og renhet blant menighetens medlemmer. Blant Old Order Amish er han fremdeles høyt verdsatt som en autoritet den dag i dag.

Dirk Philips ble den første biskopen - eller tilsynsmannen - for den mennonitiske menigheten i Danzig. I denne byen hadde en gruppe nederlandske mennoniter slått seg ned.

Ingen kommentarer: