søndag, mars 30, 2014

De troendes samfunn, del 1

Denne artikkelserien består av sitater fra Eberhard Arnold (bildet), som jeg har oversatt til norsk for første gang.

Eberhard Arnold (1883-1935), var en tysk forfatter, filosof og teolog, som skrev mye om den kristne forsamlingen. Han grunnla den anabaptistiske kommuniteten 'Bruderhof':

'Liv i Gud betyr samling. "Når jeg blir opphøyet fra jorden, skal jeg dra alle til meg". Guds liv ønsker å samle oss alle til en organisme. Han forener oss alle i en levende kropp, forfrisket av Den Hellige Ånd. "For likesom legemet er ett og har mange lemmer, men alle legemets lemmer er ett legeme, enda de er mange, slik er det også med Kristus. For med en Ånd ble vi alle døp til å være ett legeme, enten vi er jøder eller grekere, treller eller frie. Og vi har alle fått en Ånd å drikke". (1.Kor 12,12-13) Så vår enhet i Ånden og det fredens bånd som binder sammen er den drivende kraft i vårt daglige, praktiske liv og det er der hvor vår enhet blir en fysisk realitet.

Vi tror at Den Hellige Ånd åpenbarer sitt nærvær i det levende menighetsfellesskapet. Det er dette som gjør at den kristne tro er forskjelligartet fra en som er rent personlig. Jo, det er sant at den enkeltes hjerte først må bli besøkt av Den Hellige Ånd. Men Åndens faktiske gjerning begynner i menighetsfellesskapet. Når den enkeltes erfaring er delt med hele det troende fellesskapet, så vil, og bare da, Guds rike bli synlig til stede.

Hvis noen spør oss om vi, noen få svake og trengende mennesker som lever i fellesskap, er Kirken, så må vi svare, det er vi ikke. Lik alle mennesker er vi mottakere av Guds kjærlighet. Og lik alle andre - ja, mer - hvis noen - er vi uverdige og uskikkede for Den Hellige Ånds gjerning, for at menigheten skal bygges, og for å bringe evangeliet til all verden.

Men hvis noen stiller spørsmålet på denne måten: Kommer Kirken til dere? Kommer Guds kirke ned hvor dere er, til folket? Er denne kirken nærværende i Den Hellige Ånd, Han alene som har makt til å bringe kirken ned? Da må vi svare: ja, slik er det! Kirken kommer ned over hvor de troende er samlet, som ikke har noen annen vilje, ingen annen hensikt, men at Guds rike kommer ned og at Jesu Kristi kirke er åpenbart i Åndens enhet. Kirken er der hvor Den Hellige Ånd er: "Den som holder fast på hans bud, blir i ham, og han i ham. Og på dette kjenner vi at han blir i oss: av den Ånd som han gav oss'. (1.Joh 3,24)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: