søndag, mars 02, 2014

Nå spør ukrainerne hvem baptistene er

Valget av en baptist som interim-president for Ukraina vekker oppsikt - både i Ukraina som altoverveiende har en ortodoks befolkning - men også utenlands.

Ikke minst er det nå mange som spør seg hva baptismen representerer. Baptister i Ukraina opplever at stadig flere stiller nettopp det spørsmålet.

Med sine 2.362 kirker og 121.645 døpte medlemmer utgjør 'Den all-ukrainske unionen av sammenslutningen av evangelikale kristne/baptistene' en av de største protestantiske gruppene i Ukraina og er en av de største baptistsamfunnene i Europa.

Baptistenes historie i Ukraina kan føres tilbake til den andre halvdelen av Det 19. århundre, når man ute på den ukrainske landsbygda begynte å døpe mennesker på bekjennelsen av deres tro. Etter hvert begynte menigheter å vokse opp, og i 1884 kunne den første baptist-kongressen holdes. Mot slutten av det 19 århundre kan det ha vært så mange som 300.000 baptister i Ukraina. Det er ikke for ingen ting at Ukraina er blitt kalt 'Sovjet-unionens bibelbelte'. Det sovjetiske Ukraina var hjemstedet til det nest største antall baptister etter USA.

Men kraftig forfølgelse satte inn og minsket antallet. Først under regimet til Konstantin Pobyedonostsjev, den administrative lederen for Den russisk-ortodokse kirken, som satte i gang intet mindre enn en inkvisisjon mot baptister og andre 'sekter' i årene 1880-1905. Så kom bolsjevikene eller kommunistenes blodige regime, hvor svært mange baptister måtte lide for sin tro på Jesus. Mange ble fengslet og deportert og endte sine liv under grusomme forhold i arbeidsleire, andre mistet sitt arbeid, eller satt i fengsel i mange, mange år.

I dag involverer baptister seg i det politiske liv, deriblant Oleksandr Turchnov, som nå altså er betrodd det øverste vervet i Ukraina: som president.

Og det i en svært urolig tid for landet. Baptistmenigheter over hele Ukraina forenes nå i bønn for den hardt prøvede nasjonen, som når som helst kan bli kastet ut i en blodig krig. La oss forene oss med dem å be! Det er nå det gjelder!

På bildet ser vi John Uptown (nr fire fra høyre), lederen for Baptistenes Verdensallianse, sammen med ukrainske baptistledere i 2013.

Ingen kommentarer: