onsdag, september 02, 2020

En tid for å leve ut Guds shalom


I en tid med opprustning og bevæpnede militsgrupper som opprettes blant befolkningen i demokratiske land, er det viktig å løfte frem igjen Jesu ord i Bergprekenen: 'Salige er de som skaper fred.' (Matt 5,9) Det finnes et alternativ til opprustingen, nemlig De gode nyhetene om Guds rike. Det riket som bygger på det hebraiske begrepet 'shalom', som er noe langt mer enn fraværet av krig.

Aktivisten og fredsforskeren Elise Boulding har lansert begrepet 'den skjulte siden av historien', hvor hun nettopp trekker frem den andre siden av glorifiseringen av de militære heltene og bragdene, nemlig at mye av verdenshistorien handler om fredsforhandlinger, fredfull sameksistens og veldedighetsarbeid.

I disse dager tar amerikanske mennoniter initiativet til å en kampanje hvor de nettopp ønsker å revitalisere fredsvitnesbyrdet i den kristne tro. De ønsker med dette å skape en ny bevegelse: Mennonitter mot militarismen.

Mennonittene har en lang historie for å være en fredsbevegelse som løper parallellt med militarismen. De har nektet å bære våpen, avtjerne militær verneplikt og delta i krigshandlinger. Dette har også vært et kjennetegn, ikke bare på de første kristne, men også hele den anabaptistiske tradisjonen.

Nå ønsker de å løfte frem igjen dette sterke vitnesbyrdet og utfordrer oss alle til å tenke igjennom hvordan vi kan elske vår neste som oss selv og hvordan vi kan leve i fredfull samekistens med hverandre.

Ingen kommentarer: