torsdag, september 03, 2020

Himmelen er virkelig, del 2

Himmelen er vårt evige hjem, og det er et konkret sted. Jesus sier det så klart: 'I min Fars hus er det mange rom. Var det ikke slik, hadde jeg da sagt dere at jeg går og vil gjøre i stand et sted for dere? Og når jeg har gjort i stand et sted for dere, vil jeg komme tilbake og ta dere til meg, så dere kan være der jeg er.' (Joh 14,2-3)

Himmelen er altså et sted der Jesus er!

To ganger bruker evangelieforfatteren det greske ordet 'topos', når han siterer Jesus. Det betyr 'sted'. I teksten vi har foran oss beskrives himmelen som nettopp dette; et konkret sted. I det samme skriftavsnittet kaller Jesus himmelen for 'oikos', i betydningen: et hus, et hjem, et bosted.

Noen vil kalle himmelen 'en sinnstilstand', 'en drøm', 'en abstraksjon', 'en ide', 'en ønskedrøm'. Men Jesus snakker om et konkret sted, hvor du lever. Etter oppstandelsen, ble Jesus tatt opp til himmelen: 'Denne Jesus som ble tatt bort fra dere opp til himmelen, han skal komme komme igjen på samme måte som dere så ham fare opp til himmelen.' (Apg 1,11)

Jesus forlot ikke jorden til 'en sinnstilstand'. Han sa ikke: 'Jeg vil gjøre i stand et innbilt sted for dere, en abstraksjon'.

Apg 3,20 forteller oss at Jesus 'må være i himmelen til tiden kommer da alt det blir gjenopprettet som Gud har talt om fra eldgamle dager ved sine helligeprofeters munn.'

Så Jesus forlot et konkret sted for å komme til jorden, og Han forlot jorden for å dra tilbake til et konkret sted.

Rett før han dør har diakonen Stefanus, kirkens første martyr, et syn:

'Men Stefanus var fylt av Den Hellige Ånd og rettet blikket mot himmelen og der så han Guds herlighet og Jesus stå ved Guds høyre hånd. Da sa han: Jeg ser himmelen åpen og Menneskesønnen stå ved Guds høyre hånd.' (Apg 7,55-56)

Med sine ord bekrefter den hellige Stefanus Jesu ord om at himelen er et konkret sted.

Det er så konkret at vårt hjem i himmelen også omtales som en by og et land:

'For han ventet på byen med de faste grunnvollene, den som har Gud til byggmester og skaper.' (Hebr 11,10)

'Hvis de hadde tenkt på det landet de dro ut fra, hadde de hatt tid til å vende tilbake. Men nå er det et bedre land de lengter etter: det himmelske.  Derfor skammer ikke Gud seg over dem, men vil kalles deres Gud, for han har gjort i stand en by til dem.' (v.15-16)

fortsettes

Ingen kommentarer: