søndag, september 13, 2020

Mens vi venter på Antikrist


Dietrich Bonhoeffer (bildet) levde i en tid hvor store ting sto på spill. I sitt hjemland sto han i direkte oposisjon til mørkemaktene i sin samtid: Adolf Hitler og nasjonalsosialismen. Han brøt med hovesstrømmen i tysk kristenhet, som var fascinert og direkte støttet det fremvoksende despotiet. Bonhoeffer var ikke redd for å kalle Adolf Hitler med sitt rette navn: antisemitt og rasist. For den uredde lutheraneren var det ingen tvil om at høyresosialismen sto i skarp motsetning til den kristne bekjennelsen, om at det er Jesus Kristus er Herre.

Men ikke alle tyske kristne så det slik. For dem var Hitler den store redningmannen. Dette er faktiske sitater av hva noen av dem sa:

'(Hitler) den mest tyske av alle mennesker, er også den mest trofaste, han er en troende kristen.'

'Om tyskerne som virkelig tror på Jesus ville finne Gudsrikets-ånd noe sted, vil han finne det i Adolf Hitlers bevegelse.'

'(Gud har gitt oss) en nådens tid gjennom Adolf Hitler.'

Flertallet av tyske kristne ble ført bak lyset, lurt trill rundt av en mann de trodde skulle bli selve redningsmannen for deres nasjon. Hitler og hans parti snakket varmt om fedrelandskjærlighet, om familiens betyding, arbeid for alle, verne om de kristne tyske verdiene. Og kristne kjøpte argumentene. For dem var 'Gott mit uns' og Tyskland fremst. Hver dag takket de Gud for at han hadde reist opp en mann som Adolf Hitler. 

En dag vil det fremstå en sterk mann som etter hverrt vil få sitt rette navn: Antikrist. Hvor mange kristne vil løpe etter ham? Det vil bli mange. Mange vil la seg blende av hans retorikk, som til forveksling vil ligne på de samme verdiene kristne står for. De vl se på ham som den sm vil redde dem fra kaos og anarki. Han vil bli deres store håp, en mann de vil takke Gud for. En mann som de vil se på som om Gud reiste ham opp for en tid som denne. Han vil garantert ha sine profeter som profeterer om hans komme, og støtte ham under hans regjeringstid med ord fra gud. Og kristne vil la seg bedra. 

Men heldigvis vil det finnes også menn og kvinner, lik >Bonhoeffer, som gjennomskuer løgnen. For Bonhoeffers del kostet det ham livet.

Ingen kommentarer: