mandag, mai 21, 2007

Afrikansk slave i Amerika, ble Amerikas første misjonær




Sier navnet George Leile deg noe? Ikke? Ikke meg heller, før i går. En god venn av meg har lånt meg en ganske så annerledes andaktsbok. De 366 andaktene er knyttet til personer og hendelser fra amerikansk baptisthistorie. Det var her jeg leste om George Leile for første gang. Denne personen vil jeg gjerne lære mer om.

La meg gi deg kortversjonen først: George Leile var Amerikas første misjonær, og grunnla landets første afrikanske baptistmenighet. Så vet du det.

Leile var født i Virgina, sannsynligvis omkring 1750, og var diakon Henry Sharps slave. George Leile ble frelst i sin ungdom, og viste tidlig stor interesse for tjenesten som en Ordets forkynner. Da diakon Henry Sharp flyttet til Bruke County i Georgia, noen få måneder før Borgerkrigen, så var selvfølgelig Leile med på flyttelasset. Leile giftet seg tidlig, og hadde tre sønner og en datter. Diakon Sharp hadde et godt øye for sin slave, og gav ham anledning til å forkynne evangeliet på fulltid! Men han frigav ham ikke, så da Sharp senere døde, forsøkte hans familie å få Leile tilbake som slave. George Leile flyktet derfor til engelskmennene for beskyttelse. Dette var en naturlig reaksjon for ham, all den stund hans kamp for frihet fra slaveriet, gjorde at han støttet engelskmennene.

George Leile ble ordinert 20. mai 1773 som pastor, og begynte arbeidet sitt i området rundt Savannah, et arbeid som skulle bære rike frukter. Han var dermed den første amerikaner med afrikansk bakgrunn som ble ordinert som baptistpastor noensinne. I 1777 grunnla han den første fargede menighet vi kjenner til, nettopp i Savannah.

For å unnfly familien Sharp, som stadig var etter ham, lånte han syv hundre dollars for å flytte til Jamaica. Da var han langt nok unna arvingene etter diakon Sharp. Her arbeidet han for den britiske guvenøren, og klarte å betale alle pengene tilbake. Også her på Jamaica begynte Leile å forkynne Guds ord. Sammen med fire andre menn som hadde emigrert fra Amerika, grunnla han den første sorte baptistkirken på øya. Ganske umiddelbart etterpå møtte han sterk motstand fra Den anglikanske kirke. Møtene hans ble ofte forstyrret, og han ble forfulgt på det grusomste. Blant annet ble han arrestert og fengslet anklaget for oppvigleri, som var en svært alvorlig anklage på den tiden. Leile unngikk så vidt dødsstraff, mens han med-predikanter ble hengt.

Dette ville nok ha tatt motet fra de fleste av oss. Men ikke slik for George Leile. I løpet av få år hadde menigheten hans vokst til 400 medlemmer, og Leile arbeidet intenst med å trene andre til å gå ut på landsbygda for å forkynne evangeliet. Med hjelp av innflytelsesrike venner, ble midler skaffet til veie, og en permanent kirkebygning ble reist, slik at den kunne tjene den sterkt voksende forsamlingen.

Leile kom til Jamaica i 1783. I 1842 kunne mer enn 40 misjonærer sendes fra Jamaica til Afrika som misjonærer! Så George Leile var ikke bare den første misjonæren som forlot Amerikas jord, men han var den første med sin bakgrunn til å trene og sende misjonærer tilbake til sitt opprinnelsesland!

George Leile døde i 1828. At han er blitt satt pris på i USA er det ingen tvil om. Da et minnesmerke skulle reises i 1916, kom det inn bidrag fra Afrika og fra praktisk talt alle de amerikanske statene. Minnesmerket står ved siden av First Baptist Church i Savannah Georgia.

Ingen kommentarer: