søndag, april 27, 2014

Mennonitenes historie i Sovjetunionen

27.-29. mars ble det holdt en meget interessant forelesningsserie ved Fresno Pacific University i California, USA. Foreleseren var Andreij Savin, som er medlem av det russiske vitenskapsakademiet.

Andreij Savin er historiker, og har studert mennonitenes historie i det tidligere Sovjetunionen. Han er av den oppfatning av døperbevegelsens historie har mye å si oss i dag om forholdet mellom staten og dens befolkning, noe som er aktualisert gjennom krisen mellom Ukraina og Russland:

'Mennonite-eksperimentet i Sovjetunionen er noe langt mer enn en familiehistorie, det er en måte å forstå forbindelsen mellom staten og dens innbyggere', sier Savin til Mennonite World Review.

Mennonitene kom til Russland på begynnelsen av 1780-tallet etter en invitasjon fra tsarinnen, Katharina den store, til å drive jordbruk, hovedsaklig i Ukraina. De ble forfulgt av Josef Stalin. Mange ble drept. Andre ble satt i fengsel, og noen av dem klarte å flykte til Nord- og Sør-Amerika. På enkelte måter gir historien om mennonitene i Russland et speilbilde av situasjonen til de kristne under Sovjet-regimet.

'Mennonitene, som andre religiøse minoriteter under Sovjet-tiden, var utstøtte fra samfunnet. Mens den russisk-ortodokse kirke i økende grad samarbeidet med kommunist-regimet, ble mennoniter og protestanter sett på som mer farlige.

Tittelen på forelesningene var som følger:

  • “The Religious Policy of the Soviet State and Mennonites, 1917-1991”;
  • “The Ethnicization of Stalinism: ‘German Operation’ of NKVD, 1937-1938”;
  • “Pacifists in a Military State: Mennonites and Conscription, 1917-1941”; and
  • “The Brezhnev Era Through the Eyes of Brezhnev.” 
Et annet tema som også ble berørt var de kristnes situasjon i Sibir under kommunistregimet.

Ingen kommentarer: