søndag, april 06, 2014

Historien om Solomon og Gretl, del 2

Her fortsetter historien om ukjente troshelter fra den ukjente delen av kirkehistorien. Første del ble publisert fredag 4.april.

Bildet viser vinmarkene i det sørlige Moravia, hvor disse begivenheter fant sted. Fra dagboken som Hutterianerne skrev, heter det:

4.mai kom en horde med ungarske soldater og raidet vår kommunitet i  Großschützen (Velké Leváre). De mishandlet og såret mange brødre og søstre. Noen av den så mye at de døde. Så ble de drevet over i vognene alle de som ikke hadde unnsluppet - sårede og ikke-sårede, unge og gamle - 42 personer i alt, inkludert Matthias Pühler, forvalteren, og ført bort Dette vakte stor sorg hos menighetens eldste og alle Guds barn. De som hadde flyktet inn i skogene og til borgene befant seg nå over et stort område og det var umulig å vite hvem som var døde og hvem som hadde overlevd.

Samme natten var det et raid mot kommuniteten i Brodské (hvor den kjente anabaptistiske lederen Peter Riedemann hadde levd og hvor han også døde). Selv om folkene våre befant seg i huset, forhindret Gud fienden fra å komme seg inn inntil nesten alle hadde klart å unnslippe. De invaderende tyrkerne plyndret og ødela hele stedet, to av de tre brødrene som befant seg der ble torturert på det grusomste. Den tredje ble drept da han refset dem for deres grusomheter. Flere søstre ble også forferdelig mishandlet, den ene av dem hadde født bare to tider tidligere.

5. mai hadde fienden angrepet med makt og plyndret våre kommuniteter i  Georgen (Borsky Sväty Jur), St. Johannes (Sväty Jan), Kopčany, Neusorg og Gbely, så vel som flere bondegårder og møller hvor våre folk befant seg og mange landsbyer like i nærheten.

7.mai krysset fienden elva March og gjorde sine første raid inn i Moravia. De brant ned Lanźhot og Velké Bílowice. Begge stedene ble våre kommuniteter brent ned og fullstendig ødelagt. For menigheten vår ble dette et stort tap og en stor lidelse. I Bílowice ble fire brødre stukket ned og drept.

9.mai kom fienden tilbake for andre gang, de plyndret og brant ned vår kommunitet i Stáźnice og drepte tre av våre brødre der.

27 og 28. mai trengte fienden inn i Østerrike. Like grusom som alltid. De myrdet og stjal og brant ned. Hele 24 branner kunne sees samtidig. Tre av våre brødre ved kommuniteten i Rabensburg ble drept og kuttet i biter.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: