onsdag, april 09, 2014

Historien om Solomon og Gretl, del 3

Her fortsetter historien om ukjente troshelter fra den ukjente delen av kirkehistorien.

30. mai kom fienden tilbake. Branner og drap fulgte i dens fotspor. De plyndret den anabaptistiske kolonien i Neudorf eller Ostrožská Nová Ves (bildet), som stedet heter i dag.

Slik står det å lese i dagboken som ble skrevet på denne tiden, av de som opplevde dette forferdelige:

'Fire av våre ble drept. Tre ble båret bort som fanger. Samme dag stormet fienden byen Veseli og brant ned smien til brødrene der. Under dette raidet ble to brødre drept i Velká og en i Svĕtlov, og tre ble tatt til fange.

2. juni ble Vacenovice angrepet. Husene tilhørende vår kommunitet ble brent ned til grunnen, og fire av våre brødre ble slått ihjel. Tre av våre kommuniteter i Žadovice, Hodonín, og Kreutz ble plyndret samme dag. Det samme med bondegårdene i Jarohnĕvice, Čejč, Krumviř og i områdene rundt.

I Kreutz, Mistřín, and Milotice ble 10 brødre brutalt drept av fienden. Fire personer fra Krumviř og to fra Kreutz ble tatt til fange og ført bort.

28. juni rykket fienden nok en gang frem og krysset elva March, mellom Hohenau og Rabensburg. De overrasket de østerriske grensevaktene om drepte omlag 100 mennesker, før de satte kursen mot skogene rundt elva March. De plyndret og brente ned Tvrdonice og andre landsbyer. Det var i Tvrdonice at de verste grusomhetene fant sted. 16 mennesker ble drept uten nåde, og 112 personer - menn, kvinner og barn ble fraktet bort til fiendtlig territorium. Guds kirke opplevde virkelige pinsler. Som en sann mor synes synd på sine barn, følte de trofaste smerten og lidelsene til de som ble tatt til fange som om de selv skulle vært fanger. Akkurat på dette tidspunktet ble en bror tatt til fange av fienden i Týnec, drept og delt opp i biter.

Samme dag brant fienden ned bygningene til vår kommunitet i Altenmarkt (Stará Břeclav) og bondegården som lå nær ved Hrušky (Birnbaum). 15 mennesker ble ført bort fra Altenmarkt og 10 fra Hrušky. Begge stedene ble fire drept og mange kom til skade. I Lanšdorf ble en av våre brødre drept, og tre personer ble tatt til fange.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: