søndag, april 20, 2014

Moldover tlldelt menneskerettighetspris for sin innsats mot slavehandel

Ilie Coada (bildet) fra Moldova er tildelt Denton og Janice Lotz' menneskerettighetspris for 2014.

Prisen blir utdelt hvert år av Baptistenes Verdensallianse, til personer som på en særskilt har bidratt til 'å sikre, beskytte, gjenopprette og bevare menneskerettigheter'.

Utdelingen av prisen vil finne sted under årsmøtet til Baptistenes Verdensallianse, som i år vil bli holdt i Izmir i Tyrkia i juli.

Ilie Coada, som er baptistpastor har bruker store deler av sitt liv til å forhindre at unge jenter skal bli offer for sex-slavehandel. Han har åpnet et trygt ly for særlig sårbare unge jenter, som nettopp har flyttet ut fra barnehjem. Her har han sikret dem videre utdannelse. Stedet har også vært en overgangsbolig for de jentene som vil studere videre, før de får skaffet seg sitt eget sted å bo. Pastor Coada har også bygget opp et senter som tilbyr spesielle opplegg om kveldene, og sommer-programmer for 500 barn. Risikoen for at disse barna skal have i klørne på menneskesmuglere er dermed blitt betraktelig mindre.

Men det stopper ikke der. Ilie Coada tilbyr og stipender for jenter som trenger det for å gå videre på skole, og universiteter, og han har lagt til rette for at jenter som vil arbeide i drivhus og andre små forretninger skal få muligheten til dette. Ved å få lønnet arbeid på denne måten kan de sørge for sin egen familie.

Ilie Coada har også et eget program for ensomme eldre. De får tilbud om å spise sammen med barna, og blir 'adoptiv-besteforeldre'!

Men det har ikke vært enkelt å få dette til. Pastor Ilie Coada har ved flere anledninger blitt truet av mafiaen. Ved siden av alt dette arbeidet forsetter han sitt arbeid som pastor for en baptistmenighet. Han får prisen for å ha reddet utallige barn fra den verste form for slaveri.

Ingen kommentarer: