torsdag, april 17, 2014

Den gode gjeteren gir livet sitt for sauene

Når vi nå går inn i Den stille uken, og tar fatt på Skjærtorsdagen, har jeg tenkt på ordene i Joh 10,11:

'Jeg er den gode gjeteren. Den gode gjeteren gir sitt liv for sauene'.

Henri Nouwen har skrevet noe fint og godt og sant om dette, og jeg har valgt å oversette det så mange kan få del i det:

'Åndelig lederskap er den gode gjeterens lederskap. Som Jesus sier, gode gjetere kjenner sine sauer og sauene kjenner dem (Joh 10,14) Det må finnes en felles forståelse mellom gjetere og sauer. Gode ledere kjenner sitt folk og folket kjenner dem. Det finnes en gjensidig tillit, en gjensidig åpenhet, en gjensidig omtanke og gjensidig kjærlighet. Skal vi følge våre ledere kan vi ikke være redde for dem, og skal vi lede våre etterfølgere trenger vi deres oppmuntring og støtte.

Jesus kaller seg selv den gode gjeteren for å vise hvilken djup nærhet som må finnes mellom ledere og dem som vi har ansvar for. Uten en slik nærhet fører lederskap lett til undertrykkelse.

Gode gjetere er villige til å legge ned sine liv for sauene (Joh 10,11) Som åndelige ledere som vandrer i Jesu fotspor er vi kalt til å legge ned våre liv for vårt folk. 

Å legge ned sitt liv kan i visse tilfeller bety at man dør. Men først og fremst betyr det å gjøre sitt liv - med dess sorg, glede, fortvilelse, håp, ensomhet og nærhet - tilgjengelig for andre som en kilde til nytt liv.

En av de største gaver vi kan gi andre er oss selv. Vi tilbyr trøst og lindring, særskilt i vanskelige tider, gjennom å si: 'Vær ikke redd, jeg vet hva du går igjennom og jeg er med deg. Du er ikke ensom'.

På denne måten er vi Kristus-like gjetere'.

(Henri Nouwen: Bread for the Journey. Harper/Collins)

Ingen kommentarer: