torsdag, november 12, 2015

Glimt fra martyrhistorien: Sagaen om familien Kleinsasser. Del 3

Her fortsetter serien om familien Kleinsasser, som ble forvist fra Østerrike fordi de sluttet å gå til messe og ble en del av den sterkt voksende anabaptistiske bevegelsen. Første del ble publisert mandag 9. november, andre del tirsdag 10. november:

I Vishinsk ba de troende mye. Hver dag kom de gifte ekteparene sammen og ba i grupper. Ungdommene, gutter og jenter, hadde også daglige bønnesamlinger, og i årevis kom hele forsamlingen sammen ved midnatt for å be. Ved siden av disse samlingene hadde de bibelstudier og lovprisningsmøter to ganger om dagen, en samling før frokost og den andre etter kveldsmat. I forbindelse med alle disse møtene hilste og omfavnet brødrene hverandre, og søstrene gjorde likedan.

Klokken 12.00-13.00 hver dag byttet man på å lese Bibelen og samtalte om hva det man hadde lest kunne bety. Alt dette var med på å styrke dem i deres tro og ledet dem til å ta fredelige avgjørelser når ulike situasjoner oppstod. Men det var ikke bare i åndelige anliggender at de fant gode løsninger. Under Josef Kleinsassers gode ledelse bygget de hus beregnet på hele fellesskapet, et pottemakerverksted, et verksted for smeden, en vannmølle, en vindmølle og en skole.

Så døde generalen og adelsmannen hvis eiendom de bodde på. Sønnene hans kom ikke overens med brødrene om leieavtalene og plutselig fikk de beskjed om at de måtte bryte opp derfra. Bare to måneder før kona til Josef Kleinsasser, Katherina, døde, måtte hele kommuniteten pakke sammen og re-lokalisere seg til Radicheva, omlag 16 km unna. Men de mistet ikke motet av den grunn.

Enda en gang, under Josef Kleinsassers oppmuntrende ledelse, brant de murstein og bygget fem store bygninger, og mindre tømrede bygninger. Disse ble bygget i et tun med en gate imellom hvor barna kunne leke. Også her laget de til en vevstue, et pottemakerverksted, et syrom, et skomakerverksted, et snekkerverksted, et sted for å lage hatter, et garveri, et spinneri, et bokbinderi, et hus til en smed, et vaskeri og et bakeri! Alt dette i første etasje. I annen etasje, under tykke stråtekkede tak, hadde hver familie et rom med en seng, et bord og to stoler.

(fortsettes)

Bildet viser en mann tilhørende Old Mennonites in Pennsylvania i 1942,

Ingen kommentarer: