fredag, juli 12, 2019

Ser vi en slutt på russisk ortodokse presters velsignelse av masseødeleggelsesvåpen?

Sammenblandingen mellom stat og religion kan få de mest absurde følger, som foreksempel at prester velsigner et lands våpen og soldater.

I følge Christianity Today foreslår nå en komite innen Den russisk-ortodokse kirke at de skal slutte med å velsigne våpen, men fortsette med å velsigne soldatene. Men patriark Kyrill har ikke sagt sitt ennå.

I mai i fjor, rett før den store militærparaden til minne om det russerne kaller 'Den store fedrelandskrigen', og som vi kaller 2.verdenskrig, så man russisk ortodokse prester iført sin prestelige skrud, gå rundt med vievann for å velsigne militærlastebilder med kjernefysiske masseødeleggelsesvåpen på lasteplanet. Se bildet.

Siden den russiske annekteringen av Krim-halvøya i 2014 har scener som dette blitt ganske vanlige i Russland. Man har sett ortodokse prester som har velsignet luft-missiler, atomdrevne ubåter, stridsvogner og jagerfly.

Men denne praksisen kan det nå bli slutt på. Savva Tutunov, en biskop tilhørende Moskva-patriarkatet, sier at man nå vil velsigne soldaten og hans våpen siden han forsvarer fedrelandet, men ikke lenger masseødeleggelsesvåpen. Men det er ikke alle som deler disse synspunktene og det er til slutt patriark Kirill, som er overhode for Den russisk ortodokse kirke, som har det siste ordet.

Vsevolod Chaplin, en innflytelsesrik prest og tidligere talsmann for patriarken, har uttalt til avisen Vzglyad at kjernefysiske våpen er Russlands 'beskyttelsesengler' og nødvendige for å bevare 'den ortodokse sivilisasjonen'.

'Kun kjernefysiske våpen vil beskytte Russland fra å bli slaver under vesten,' sier Chaplin.

Patriark Kirill har beskrevet Kreml's militærkampanje i Syria som 'hellig krig'.

Ingen kommentarer: