mandag, desember 13, 2021

Den virkelige Lucia


 Opprømte barn, lussekatter og stressede foreldre. Det er Luciadagen i et nøtteskall for mange. Få, om noen kanskje, tenker på at dette er en av kirkens martyrdager. En dag om troens heltemot, lidelse og død. Det er liten sammenheng mellom Luciafeiringen, som er svært sekularisert, og den virkelige Lucia.                                  

For alle som er opptatt av martyrkirken og dens betydning for troende i dag - og kanskje enda mer i fremtiden, når presset mot kirken vil øke - burde historien om Lucia og andre martyrer hentes frem igjen. Deres historier kan hjelpe oss til å holde ut og forbli trofaste mot den Herre Jesus: Lucia, hennes navn betyr lys, var en kristen kvinne fra Syrakus som ble martyr under de store kristenforfølgelsene under keiser Diokletian på begynnelsen på 300-tallet. Siracusa eller Syrakus er den historiske hovedstaden på Sicilia.                             

Legendematerialet om Lucia er stort og omfattende, og jeg skal ikke dvele ved det, bare stanse ved den historiske fellesnevneren: Lucia hadde mot til å stå opp for sin kristne tro på tross av tortur og død. Det lyset hun bar på i sitt indre lyser fremdeles. La det lyset inspirere oss til å være modige og holde fast ved troen på den Herre Jesus, selv om det koster. Kanskje vi kunne bruke denne spesielle martyrdagen til å tenne et lys og be for den lidende kirke.

Ingen kommentarer: