torsdag, desember 30, 2021

Status for året som snart er historie


Dagene mellom jul og nyttår er en slags inneklemmet plass; skyggefulle øyeblikk som gir en viss stillhet når året nærmer seg slutten. Her er en enkel eksamen jeg liker å bruke på denne tiden av året:

Først husker jeg året på to praktiske måter (vi kommer til hvordan bønnen passer inn i dette om et øyeblikk):

1. Ved å gjennomgå dagboken min, men bare på et overfladisk nivå.

2. Ved å gå gjennom kalenderen min i noen detalj, en uke av gangen, og huske (og skrive ned) de bemerkelsesverdige hendelsene, følelsene og opplevelsene fra året som har gått.

Jeg synes denne øvelsen gir klarhet og glede. Det er som det øyeblikket når du bestiger et fjell, du stopper og snur deg, like mye for å trekke pusten som for å få utsikt over dalen. En gjennomgang av året er bokstavelig talt det - en "re-view", en ny visning - av stedene jeg har vært og tingene jeg har sett.

Som en som ofte føler seg mislykket, er det fantastisk å få perspektiv og å oppdage overraskende symmetri i det tilsynelatende kaoset i livet mitt. Opplevelser som virket isolerte på den tiden dukker opp som detaljer i et større utfoldelsesmønster. Jeg oppfatter måter jeg forandrer meg på, leksjoner jeg lærer og bevis på Guds trofasthet i sprekkene og detaljene i dagene mine.

Denne prosessen er en form for bønnen til *Eksamen*. Ignatianerne brukte latinske ord for å skissere de fire stadiene, men jeg gjør det enklere, slik:

#1. GJENOPPLEV året så detaljert jeg kan.

#2. GLED deg –over hvordan Guds velsignelser blir tydelige. Ta deg tid til å takke.

#3. ANGRE – uansett hvor syndige mønstre eller holdninger blir tydelige. Ta deg tid til å innrømme og be om unnskyldning.

#4. START PÅ NYTT– Hvordan kan jeg bli mer lik Jesus i året som kommer? Ta deg tid til å forme et nyttårsforsett under bønn – ikke så mye om hva du vil gjøre, men mer om hvem du vil være i året som kommer. Det er viktig at du inviterer noen til å hjelpe deg med dette, og ber dem om å utfordre og oppmuntre deg forsiktig gjennom året som kommer.

- Pete Grieg, grunnlegger av bønneintiativet 24/7. Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: