torsdag, desember 02, 2021

Eldgammel oljelampe funnet i Jerusalem under Hanukkah


Jeg tror ikke det er tilfeldig at arkeologer har funnet igjen en eldgammel oljelampe i Jerusalem i disse dager! 

Arkeologer ved Davidsbyen i Jerusalem kunngjorde nemlig denne uken at de hadde identifisert en oljelampe som dateres 2000 år tilbake til Hasmonea-perioden. Selv om funnet i seg selv ikke er bemerkelsesverdig, fordi man stadig finner gamle oljelamper i Israel, kom funnet like før Hanukkah, lysets høytid, for å feire datidens Makkabeer-seier. 

Dr. Philip Wakosowicz, direktør for utgravningen, sa: "Lamper som denne er ikke sjeldne og finnes i mange utgravninger, men det er definitivt spennende å grave ut en lampe fra Hasmonean-tiden i Davids by rett før Hanukkah."

I følge Wakosowicz, "slutter utgravningene i Davids-byen aldri med å gi viktige funn, som vitner om den lange, rike historien til byen og regionen som helhet." 

Lampen ble oppdaget under utgravingen av et hjem som ligger i den østlige skråningen av parken.

Lampen ble fylt via et hull i toppen og veken ble satt inn i et andre mindre hull i siden. Dette hullet var svertet og sot hadde samlet seg i bunnen av lampen, noe som indikerer at lampen var brukt.

En lignende lampe fra samme periode ble funnet denne tiden i fjor mens arkeologer gravde ut veien som ble brukt til pilegrimsreiser i Det andre tempelets dager.

Kilde: Israel365News.

Se denne spennende vidoen om eldgamle oljelamper brukt i Israel:

https://www.youtube.com/watch?v=7oPwADaTKOg&t=65s

Billedtekst: Tidligere funn av oljelamper i Israel.

Ingen kommentarer: