lørdag, oktober 02, 2010

Radikale stemmer for Guds rike, del 4: Eberhard Arnold


Etter grundige studier i Det nye testamente og den tidlige kirkens historie, velger Eberhard Arnold å la seg døpe på bekjennelsen av sin tro. Det innebærer også for ham et brudd med tysk lutherske statskirken.

I 1915 blir han redaktør av tidsskriftet Die Furche, som er organ for den kristne tyske studentbevegelsen, og redaktør for forlagshuste Das Neue Werk i 1919.

37-år gammel skjer det en fundamental og radikal endring av sitt liv. Han forlater middelklasselivet han har levd frem til nå, og flytter med sin kone og sine barn til landsbyen Sannerz i det sentrale Tyskland. Her grunnlegger han en kommunitet bestående av syv voksne og fem barn. Kommuniteten bygget på Bergprekenen. Dens medlemmer opplevde både utfordringer og vekst. På midten av 1920-tallet var bondegården til den anabaptistiske kommuniteten i Sannerz allerede for liten, og i 1926 kjøpte de en bondegård i Fulda-distriktet og etablerte Rhön Bruderhof.

Når Eberhard Arnold oppdaget at en av grenene til den anabaptistiske bevegeslen, de såkalte Hutterianerne, fortsatt eksisterte i USA tok han kontakt med dem. Dette førte til en omfattende brevveksling. Disse brevene er utgitt som egen bok. I 1930 dro Eberhard Arnold til USA og oppholdt seg i flere av hutterianernes kommuniteter i USA og Canada i et års tid. I desember samme år ble han Hutterianernes misjonær i Europa.

I november 1933 inntreffer det en katastrofe for kommuniteten i Rhön. Den blir overtatt av Gestapo. Skolen deres ble stengt. Dette førte til at de fikk barna over til Sveits, og begynte å søke etter et nytt sted for å etablere en kommunitet der. I mars 1934 ble Alm Bruderhof i alpene i Liechtenstein grunnlagt.

Eberhard Arnold tilbrakte de to siste leveårene sine med en legglidelse, som også skulle føre til hans død. Han forble aktiv med reiser, undervisning og skriving frem til han dør, 22 november 1935 i Darmstadt.

Hans kone, Emmy von Hollander Arnold skulle leve 45 år til. Hun fulgte med Bruderhof når de flyttet til England, Paraguay og USA. Hun døde i New York 15. januar 1980, 94 år gammel.

Visjonen Eberhard Arnold hadde - om en kommunitet bygget på Bergprekenen og levd ut slik de første kristne gjorde - lever fremdeles. Bruderhof-bevegelsen finnes i USA, England, Tyskland og Australia.

Ingen kommentarer: