tirsdag, oktober 26, 2010

Radikalt kommunitetsliv, del 1

I Americus i Georgia i USA finnes det en kommunitet som lever i radikal etterfølgelse av Jesus. Den ble startet i 1942 av sørstatsbaptisten Clerence Jordan og hans kone Florence (bildet), sammen med ekteparet Martin og Mabel England. Koinonia Farm er blitt et eksempel for mange andre som ønsker å leve i pakt med Bergprekenen og den tidlige menigheten. Ut fra kommuniteten i Georgia er også andre kjente tiltak som Habitat for Humanity, en kristen organisasjon som arbeider med å bygge hus til ubemidlede og fattige mennesker, Jubilee Partners - en kristen kommunitet som arbeider med flyktninger og som driver aktivt fredsarbeid - samt et fengselsarbeid, sprunget ut.

I Koinonia Farm har man helt fra begynnelsen av forsøkt å leve et enkelt fellesskapsliv bygget på fred og delt liv, og det fikk man problemer med. Motstanden mot denne radikale livsformen var stor, særlig fordi hvite og svarte arbeidet side om side. Det ble ikke tålt i det rasedelte USA på den tiden. Og det skaper fremdeles reaksjoner hos enkelte.

I noen artikler fremover skal vi se nærmere på denne og andre radikale kommuniteter, som har fått være til inspirasjon for mange andre. Vi trenger slike modeller i dag. Mer enn noe annet trenger vi å se livet med Jesus levd ut i praktisk hverdagsliv. Altfor ofte blir det å være en kristen synonymt med det å delta på en drøy times gudstjeneste på søndagen.

(fortsettes)

1 kommentar:

Jonas Lundström sa...

Spännande!
/Jonas L