fredag, oktober 29, 2010

Tidebønnene slik kopterne ber dem


I går var jeg så heldig at jeg fikk låne et eksemplar av den koptiske kirkes tidebønnsbok, av en god venn av meg. Det er interessant å sammenligne de ulike tidebønntradisjonene. For tiden bruker jeg tidebønnboken som er utformet i kommuniteten på Nya Slottet Bjärka Säby. Men jeg lager meg også en egen bønnebok. Her har jeg samlet bønner helt tilbake til Kirkens første tid, og her samler jeg bønner jeg kommer over fra ulike tradisjoner. For Kirkens tradisjon er rik, og det er mye å øse av.

Agpia - som er koptisk for nettopp tidebønn, inneholder de ulike bønnene som bes til faste tider på døgnet. Den inneholder også en del evangelielesninger, og har en egen avdeling for de bønnene som munkene ber.

Nå skal jeg bruke deler av denne fredagen til å gå igjennom den, og jeg kommer sikkert til å notere ned noen av bønnene i min egen bønnebok. Så langt jeg har lest i den er jeg allerede blitt rikt velsignet!

Om du vil kikke litt i den selv, finner du den her:

http://popekirillos.net/EN/books/Agpia.pdf

På bildet ser vi den koptiske paven, Shenpuda III.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du Jeus hadde bønnebok?

Bjørn Olav sa...

Ja, Han bad Salmenes Bok. Det er jo den hele tidebønntradisjonen er bygget på, både den jødiske og den kristne. Om du leser evangeliene ser du hvordan Jesus bruker Salmene i sin bønn ved flere ulike anledninger.

Anonym sa...

Tack, Björn, för ditt inlägg och kloka kommentar. Per, koptisk-ortodox.