torsdag, oktober 21, 2010

Søster Abraham - dansk nonne som setter djupe spor etter seg

Jeg vet ikke om navnet, Kirsten Stoffregen Pedersen, sier deg noe? Kanskje du har hørt om søster Abraham (bildet)? Den danskfødte nonnen som har bodd i Jerusalem i en enkel hytte oppe på Oljeberget, siden 1967? Søster Abraham er en meget lærd dame. Hun har studert hebraisk litteratur og semittisk filologi ved Universitetet i København, og snakker foruten hebraisk også arabisk, syrisk og arameisk. Tilsammen snakker hun 16 språk! Hun er spesialist på den etiopisk ortodokse kirke - og så maler hun ikoner, som hun selger for å gi pengene til de fattige. Slike mennesker fascinerer meg.

Nå har rukket å bli 78 år gammel. 19 år gammel valgte hun å bli nonne og leve resten av livet i bønn, kontemplasjon og tilbaketrukket. Først som birgittinernonne, men de siste 50 årene, som bare seg selv! Og det holder. De som treffer henne møter et menneske som setter djupe spor etter seg i andres liv - bare ved hennes blotte tilstedeværelse.

Til daglig bor hun i et kloster på toppen av Oljeberget, men hun reiser også tilbake til Danmark innimellom. Temperaturen i hennes lille hytte kommer ikke opp i mer enn 16-17 grader når det er på det kaldeste i Israel, og da blir det litt for vanskelig for en dame i hennes alder. Så på den strengeste tiden på året hva kulde angår oppholder hun seg i Danmark.

Etter 11 år i Vadstena kloster brøt hun ut av Birgitiner-ordenen. Etter å ha vært tre år i Danmark, bestemte hun seg for å reise til Israel. Hennes far hadde etterlatt henne en arv på 4000 kroner. Det var alt. Så dro hun. Hun bor nå i tilknytning til et benediktinerkloster og deltar innimellom i en gresk-katolsk messe. Hun sier: Jeg vil helst bare bli kalt kristen. Søster Abraham er nemlig svært økumenisk anlagt, og så er hun fascinert av Bibelens land. Fremdeles underviser hun etiopiske nonner og munker i hebraisk, engelsk, verdenshistorie, men har også hatt tid til å ta en magistergrad i etiopiske studier ved siden av en dokorgrad i bibelvitenskap ved det hebraiske universitetet.

Foto: Kristeligt Dagblad/Søren Steffen.

1 kommentar:

Biskop Kyrillos sa...

Underbart att läsa om en sådan Herrens tjänarinna. Hennes väsen, utbildning och verksamhet vittnar om att kvinnor inte behöver bli präster för att tjäna Herren och Kyrkan.