mandag, oktober 04, 2010

Veiledning inn i stillhet, del 1

I den nordlige delen av Wales finnes det et retreatsenter: Coleg y groes (bildet). Det ligger i Denbingshire. Selve retreathuset er bygget i 1750. Her ble en liten kommunitet grunnlagt på dagen til minne om den hellige Andreas, 30. november 1990. Denne kommuniteten har laget en veiledning for å hjelpe mennesker inn i stillhet, som jeg har funnet å være til stor hjelp. Jeg skal presentere den her på bloggen. På grunn av lengden deler jeg den opp i flere deler, slik at den skal bli lettere å lese. Det som spesielt tiltaler meg er at den gir oss veiledning også til den lyttende bønnen, hvordan vi skal lytte oppmerksomt til Gud:

Hendene

Sett deg med hendene i fanget og håndflatene opp. Forestill deg at du legger de sakene som roter til livet ditt nå, i hendene dine, en for en. Det kan være bekymring, ergrelse, utålmodighet eller annet. Tenk deg gjerne hver av dem som en pakke eller en stein - eller noe annet som kjennes naturlig for deg. Du trenger ikke bruke ord.

Så, mens du tenker på det som ligger der, løft hendene litt opp og snu dem slik at håndflatene vender nedover. Se for deg at det som ligger der, faller fra hendene dine og ned i Guds fang. Dette er følelser som er en del av deg nå, så du skal ikke bare overse dem. Vent til du kjenner deg sikker på at de alle har forlatt hendene dine og at ingen har klistret seg fast.

Vend så håndflatene opp igjen. Be Gud om å gi deg det positive alternativet til det du hadde der - kanskje tillit i stedet for bekymring, humoristisk sans i stedet for utålmodighet og oppfarenhet - det som kjennes som passende motstykke. Se for deg at disse alternativene legges i hendene dine. Vent noen øyeblikk, før du avslutter med å formulere en kort bønn i ord.

Dersom uroen, bekymringen og de andre sakene kommer igjen i løpet av dagen, slik de har for vane å gjøre, så kan det å gjenta disse håndbevegelsene ganske enkelt hjelpe deg å komme tilbake til bønnens rom.

Øret

Forsøk ganske enkelt å lytte ved starten av din bønnestund. Lytt til alle lydene rundt deg - med hele din oppmerksomhet - i noen få minutter. Om det er vanskelig for deg å finne en plass som er stille, så la lydene være en hjelp for oppmerksomheten mer enn en distrasjon. Hvor mange lyder kan du høre? Er det noe du ikke har lagt merke til før?

(fortsettes)

Ingen kommentarer: