torsdag, oktober 14, 2010

Berettiget og betimelig oppgjør med Yoga-praksis


Albert Mohler (bildet), som er president for Sørstatsbaptistenes teologiske seminar har forårsaket en aldri så liten storm i amerikansk presse og i bloggverdenen etter at han i en avisartikkel tok et oppgjør med praktiseringen av Yoga i kristne sammenhenger.

Mohler som er spaltist i Washington Post, skrev om Yoga i sin spalte, og det førte til at han ble sitert i The New York Times og USA Today, og reaksjonene på artikkelen uteble ikke. 100 eposter i timen i gjennomsnitt. I sin artikkel advarte Mohler mot den okkulte innflytelsen kristne utsetter seg for ved å praktisere Yoga. Mohler sier selv at han aldri hatt fått så mange reaksjoner som etter denne artikkelen. Selv ikke når han har skrevet at "den romersk-katolske kirke er en falsk kirke", "det finnes ikke noe bibelsk grunnlag for en pave", eller at "kvinner kan ikke tjenestegjøre som pastorer", har han fått tilsvarende tilbakemeldinger.

Flere av reaksjonene kommer fra pastorer som mener Yoga er helt uskyldig, og fungerer kun som en avslapningsøvelse. Da ser de helt bort fra de åndelige røttene til denne praksisen, som har sin bakgrunn i hinduismen. Dette er slett ingen uskyldig avslapningsøvelse, men en del av den hinduistiske avgudspraksisen.

Yoga utviklet seg i India for 5000 år siden, kom til USA i det 20 århundre, og var særlig populært under hippietiden på 1960-1970 tallet. I løpet av de siste årene har denne okkulte praksisen eksplodert i USA. Mellom 15 til 20 millioner amerikanere praktiserer Yoga i ulike former. Og blant dem er det overraskende mange kristne.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hvis man gjør bestemte øvelser og ikke tenker på øvelsene som noe annet enn noe man gjør for å styrke kroppen, så kan jeg ikke skjønne at dette kan være "farlig"?
Øvelsene i seg selv kan vel ikke være "okkulte". Nå har ikke jeg så mye greie på Yoga, så det er kanskje noe mer enn bestemte øvelser?
Tove O

Anonym sa...

Interessant. Har selv hatt stor nytte av yoga i en periode i livet med mye stress og sykdom. Historisk sett bringer youga med seg åndelige fenomener og klar hentydning til å "solguder" og "jordguder"
Jeg er kristen og tok avstand fra den "åndelige" siden ved yoga og brukte de praktsike, fysiske øvelsene som en metode for å roe ned kroppen, beherske stress, bli sterkere fysisk og for å behandle og forebygge skader i muskulaturen. Jeg har reflektert over emnet det skrives om her i artikkelen, men har enda ikke kommet frem til et standpunkt. For er det slik at en fysisk øvelse kan åpne opp for okkulte fenomener pga at folk som driver med okkultisme/hinduisne bruker den samme øvelsen i sin tilbedelse av sine guder? Dersom det er slik, er det mange øvelser som brukes i tradisjonell(i våre øyne) styrketrening og balett som har den risikoen. Som et eksempel kan det nevnes en tradisjonelle øvelsen hvor en står på alle fire og strekker ut eks høyre arm og venstre ben, for deretter å bytte. Denne styrker ryggmuskulaturen. Dette er en øvelse i yoga (som kalles "hunden"), i balett/dans brukes ulike øvelser for å trene opp balanse og smidighet, som også er tradisjonelle yogaøvelser.
Når man ikke gjør en yogaøvlese i "hinduistisk" ånd, men rent fysisk og har Jesus i hjertet og priser Gud med legemet han har gitt oss, da har jeg vanskelig for å se at det skulle være farlig...
Men som sagt, jeg har ikke kommet fremt il et standpunkt og må bare be DHÅ om rettledelse.

Bjørn Olav sa...

Jeg tror ikke avslapningsøvelser i seg selv er okkulte eller kan åpne for åndsmakter. Det er sammenhengen dette settes i som vi skal være obs på. Mange praktiserer yoga sammen med New Age relatert musikk, og bruk av mantra. Det er å bevege seg inn i et landskap som umulig kan kombineres med kristen tro. En skal være ekstra varsom når man beveger seg i et landskap hvis røtter har sin opprinnelse i avgudsdyrkelse. Dermed har jeg ikke sagt at alle avslapningsøvelser har dette.

Anonym sa...

Takk, Bjørn Olav, da er jeg med!
Tove O

Karin sa...

Nej,övningarna i sej,kanske inte är
farliga,men varför måste jag dra in Yoga,om jag vill slappna av?
En stillsam promenad i Guds vackra Natur,med fågelsång och det stilla susandet i lövverkets kronor måste väl ändå ha en mycket bättre
stillsam och lugn inverkan än detta så omtalade yoga!

Det är en sång som så passar in här,och det är denna :

" En stilla stund med Jesus,o,vad den jämnar allt!
Å ger åt hela livet,en lugn och
skön gestalt!
När oro jag känner i själen,
och allting känns så kallt!
En Stilla stund med Frälsaren,
Å Friden är återställt!"